Promet od trgovine na malo u travnju realno manji za 8 posto

Bez autora
Jun 10 2010

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine nominalno bio manji za 7,8 posto, a realno je smanjen za 8 posto. Tako je u travnju, nakon određenog usporavanja pada u dva prethodna meseca, ponovno ubrzan negativan trend u trgovini na malo koji traje već devetnaest mjeseci. Naime, u ožujku je u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovini na malo zabilježio realni pad za 2,8 posto, u veljači za 7,3 posto, dok je u siječnju na godišnjoj razini realni prometa od trgovine na malo smanjen za 9,3 posto. Na mjesečnoj razini pak u travnju u odnosu na ožujak ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio veći za 3,5 posto, a realno za 2,8 posto. U prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 6,3 posto, a realno za 6,8 posto. Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno za 39,2 posto.

Promet od trgovine na malo u travnju realno manji za 8 postoPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine nominalno bio manji za 7,8 posto, a realno je smanjen za 8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Tako je u travnju, nakon određenog usporavanja pada u dva prethodna meseca, ponovno ubrzan negativan trend u trgovini na malo koji traje već devetnaest mjeseci.

Naime, u ožujku je u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovini na malo zabilježio realni pad za 2,8 posto, u veljači za 7,3 posto, dok je u siječnju na godišnjoj razini realni prometa od trgovine na malo smanjen za 9,3 posto.

Na mjesečnoj razini pak u travnju u odnosu na ožujak ove godine promet od trgovine na malo nominalno je bio veći za 3,5 posto, a realno za 2,8 posto.

U prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 6,3 posto, a realno za 6,8 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u travnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno za 39,2 posto.

Izrazitiji pad zabilježen je u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo za 23,9 posto, kod ostalih nespecijaliziranih prodavaonica 18,1 posto, tekstila i odjevnih predmeta za 17,6 posto itd.

U najvećoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se u travnju odnosi 34,3 posto hrvatske maloprodaje, promet je na godišnjoj razini nominalno smanjen za 8 posto.

Kod pet trgovačkih struka u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine ostvareni su nominalni porasti maloprodaje.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji 18,2 posto, zabilježen je nominalni rast na godišnjoj razini za 7 posto.

Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi bilježe u travnju na godišnjoj razini porast prometa za 8,6 posto, a kod električnih aparata za kućanstva porast je bio 4,6 posto.

Nominalni rast maloprodaje statistika u travnju na godišnjoj razini bilježi i kod željezne robe, boja i stakla za 1,1 posto te dijelova i pribora za motorna vozila za 0,1 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik