Rast izvoza duvana, uz deficit u razmeni sa svetom

Bez autora
Apr 05 2010

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene duvana i duvanskih proizvoda Srbije sa svetom u 2009. godini iznosila je 164,6 miliona dolara, uz deficit od 54,2 miliona. Vrednost izvoza duvana i duvanskih proizvoda lane je iznosila 56 miliona dolara, što je za 22,8 odsto više nego 2008. godine, uz istovremeni rast uvoza od 23,7 odsto, na 108,6 miliona dolara. Izvoz duvana i duvanskih proizvoda učestvuje sa oko tri odsto u ukupnom izvozu srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok se udeo uvoza kreće na nivou od oko osam odsto. U strukturi ukupnog izvoza duvanskih proizvoda najznačajnije je učešće cigareta (53 odsto) i duvana (37 odsto), dok ostali duvanski proizvodi čine 10 odsto izvoza. Posmatrano po zemljama partnerima, najveće količine duvana su izvezene u Belgiju, Nemačku i Holandiju, u ukupnoj vrednosti od 20,8 miliona dolara.

Rast izvoza duvana, uz deficit u razmeni sa svetomUkupna vrednost spoljnotrgovinske razmene duvana i duvanskih proizvoda Srbije sa svetom u 2009. godini iznosila je 164,6 miliona dolara, uz deficit od 54,2 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije (PKS).

Vrednost izvoza duvana i duvanskih proizvoda lane je iznosila 56 miliona dolara, što je za 22,8 odsto više nego 2008. godine, uz istovremeni rast uvoza od 23,7 odsto, na 108,6 miliona dolara. Izvoz duvana i duvanskih proizvoda učestvuje sa oko tri odsto u ukupnom izvozu srpskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok se udeo uvoza kreće na nivou od oko osam odsto.

U strukturi ukupnog izvoza duvanskih proizvoda najznačajnije je učešće cigareta (53 odsto) i duvana (37 odsto), dok ostali duvanski proizvodi čine 10 odsto izvoza. Posmatrano po zemljama partnerima, najveće količine duvana su izvezene u Belgiju, Nemačku i Holandiju, u ukupnoj vrednosti od 20,8 miliona dolara.

Cigarete (1.762 tona) su se najviše izvozile u zemlje bivše SFRJ i Rumuniju, u ukupnoj vrednosti od 29,7 miliona dolara, dok je izvoz ostalih duvanskih proizvoda lane vredeo 5,6 miliona. U uvozu duvanskih proizvoda najveće učešće imaju cigarete (53 odsto) i duvan (38 odsto), dok na ostale duvanske proizvode odlazi devet odsto uvoza.

Duvan se najviše uvozio iz Brazila, Italije, Indije, SAD, Nemačke i Turske, a cigarete iz Nemačke, Ruske Federacije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke...

Ukupna razmena duvana i duvanskih proizvoda Srbije sa zemljama CEFTA sporazuma lane je iznosila 54,3 miliona dolara, što predstavlja oko 33 odsto ukupne razmene sa svetom, od čega je vrednost izvoza iznosila 28,2 miliona dolara, a uvoza 26,1 miliona dolara.

Kada je reč o prosečnim uvoznim cenama duvana i duvanskih proizvoda, one su iznosile 6,9 dolara po kilogramu, dok su izvozne cene prošle godine bile 6,8 dolara po kilogramu.

Posmatrano po grupama proizvoda, prosečna uvozna cena svih vrsta duvana iznosila je 4,4 dolara po kilogramu, dok je prosečna cena ostvarena u izvozu ovih proizvoda iznosila 4,1 dolar po kilogramu.

Kod uvoza cigareta, prosečna cena je iznosila 11,3 dolara po kilogramu, dok je prilikom izvoza cigareta lane ostvarena prosečan cena od 16,8 dolara po kilogramu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik