Rast izvoza i smanjenje uvoza u prva četiri mjeseca

Bez autora
May 31 2010

Hrvatski robni izvoz, iskazan u kunama, u prva četiri ovogodišnja mjeseca iznosio je 19,3 milijardi kuna, što je povećanje za 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Istodobno je uvoz, ostvaren u ukupnom iznosu od 33,4 milijarde kuna, bio za 10,7 posto manji nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom tako je iznosio 14,05 milijardi kuna i bio je za 24,4 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine bila je 57,9 posto. Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 2,6 milijardi eura, što u usporedbi s istim razdobljem 2009. predstavlja rast za 4,8 posto. Vrijednost uvoza je iznosila 4,6 milijarde eura, a u odnosu na prvih četiri mjeseca lani bila je manja za 9 posto. Deficit od 1,9 milijardi eura manji je za 22,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Rast izvoza i smanjenje uvoza u prva četiri mjesecaHrvatski robni izvoz, iskazan u kunama, u prva četiri ovogodišnja mjeseca iznosio je 19,3 milijardi kuna, što je povećanje za 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Istodobno je uvoz, ostvaren u ukupnom iznosu od 33,4 milijarde kuna, bio za 10,7 posto manji nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom tako je iznosio 14,05 milijardi kuna i bio je za 24,4 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom u hrvatskoj robnoj razmjeni s inozemstvom u prva četiri mjeseca ove godine bila je 57,9 posto.

Izražen u eurima, hrvatski robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 2,6 milijardi eura, što u usporedbi s istim razdobljem 2009. predstavlja rast za 4,8 posto. Vrijednost uvoza je iznosila 4,6 milijarde eura, a u odnosu na prvih četiri mjeseca lani bila je manja za 9 posto. Deficit od 1,9 milijardi eura manji je za 22,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Na rast izvoza ponajviše je utjecao porast isporuka u inozemstvo pojednih djelatnosti iz prerađivačke industrije, koja je u cjelini ostvarila porast izvoza, izraženog u eurima, za 6,5 posto, na 2,4 milijarde eura. Tako je izvoz proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, pod kojim statistika vodi i brodogradnju, u prva četiri mjeseca ove godine premašio vrijednost od 435,3 milijuna eura, što je porast za 37,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda bilježi rast izvoza za 10,6 posto, kemijskih proizvoda za 14 posto i dr.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik