U Bijeljinu po gorivo i garderobu

Bez autora
May 24 2010

Trend odlaska preko granice BiH do Bijeljine da se natoči koji litar goriva u rezervoar i još jedan kanister pride, nešto pojede i kupi u nekom od tamošnjih supremarketa nije se promenio među građanima Srbije. Bar ne među onima koji žive tik uz granicu. Njima se isplati da u kupovinu do Bosne odu ne samo zbog goriva koje je sada i do dvadesetak dinara jeftinije, već i zbog mesa, ali i garderobe. 123 Žiteljima Mačve i Srema Bijeljina je na manje od sat vremena vožnje, a većina njih ne plaća putarinu, tako da im se itekako isplati da potegnu na put ne bi li po litri goriva uštedeli i do 25 dinara. Litar evrodizela u Bijeljini i okolnim mestima košta 1,81 kovertibilnu marku ili oko 94 dinara, a na beogradskim pumpama cena ovog goriva je od 116 do 124 dinara, u zavisnosti od pumpe. Najjeftiniji litar benzina u Srbiji dizel D2 košta 108 dinara što je opet znatno skuplje od cene na bosanskim pumpama. Što se ide dalje od granice, ka Mostaru i Sarajevu, gorivu cena raste, ali nije skuplje od 1,9 marki po litru, tako da je sasvim razumljivo što građani Srbije iz pograničnih područja idu da pazare u Bijeljinu.

U Bijeljinu po gorivo i garderobuTrend odlaska preko granice BiH do Bijeljine da se natoči koji litar goriva u rezervoar i još jedan kanister pride, nešto pojede i kupi u nekom od tamošnjih supremarketa nije se promenio među građanima Srbije.

 Bar ne među onima koji žive tik uz granicu. Njima se, kažu neki od njih, isplati da u kupovinu do Bosne odu ne samo zbog goriva koje je sada i do dvadesetak dinara jeftinije, već i zbog mesa, ali i garderobe.

123 Žiteljima Mačve i Srema Bijeljina je na manje od sat vremena vožnje, a većina njih ne plaća putarinu, tako da im se itekako isplati da potegnu na put ne bi li po litri goriva uštedeli i do 25 dinara. Litar evrodizela u Bijeljini i okolnim mestima košta 1,81 kovertibilnu marku ili oko 94 dinara, a na beogradskim pumpama cena ovog goriva je od 116 do 124 dinara, u zavisnosti od pumpe. Najjeftiniji litar benzina u Srbiji dizel D2 košta 108 dinara što je opet znatno skuplje od cene na bosanskim pumpama. Što se ide dalje od granice, ka Mostaru i Sarajevu, gorivu cena raste, ali nije skuplje od 1,9 marki po litru, tako da je sasvim razumljivo što građani Srbije iz pograničnih područja idu da pazare u Bijeljinu.

Osim na gorivu, može da se uštedi i kupujući u bijeljinskom tržnom centru Fis ili radnjama Azel frans, u kojima se prodaje garderoba poznatih francuskih marki, španske Zare i brenda H&M. Letnje, ženske pantalone u radnji u BiH koštaju od sedam do 12 ili 15 evra, dok slične takve u beogradskoj Zari koštaju od 20 do 30 evra ili čak i više. Muška košulja iste ove marke na kraju sezone u Bijeljini košta 10 evra, dok je u Beogradu dva puta skuplja. Međutim, ova vrsta šopinga zanima isključivo žene, tako da razlike u cenama garderobe, koje uopšte nisu male, ostaju u drugom planu.

Jedino što se možda ne isplati, ili bar ne u tolikoj meri jeste kupovina u radnjama sa prehrambenom robom.

- Odlazim jednom mesečno, čak je i meso jeftinije tamo, ali ne kupujem ništa mnogo - kaže Ruža Jović, iz sela u okolini Rume.

Kafa je za nekoliko dinara skuplja u Beogradu, ali će se tih pet ušteđenih dinara potrošiti kupovinom šećera, za koji treba izdvojiti čak devet dinara više nego u radnjama u Srbiji. Ulje vital, u beogradskim veleprodajama je oko 86 dinara, u Bijeljini je skuplje za 20 dinara. Međutim, cena se u trgovinama po BiH i Srbiji razlikuje, kažu u jednom od marketa koji ima prodavnice u obe države, zbog različitih tržišnih uslova. Osim toga, ništa drugo ne diktira razlike u cenama, koje su, ipak, neznatne.

- U markete odlazimo samo kada baš imamo vremena, jer nam se ne isplati da kupujemo hranu. Često poslom idemo za BiH tako da se preko granice snabdevamo isključivo gorivom i kupujemo garderobu povremeno, jer su te stvari jeftinije nego kod nas - kaže Milena Popov, iz Sremske Mitrovice. Potezati čak iz Beograda za Bijeljinu zbog goriva nije baš najpametniji potez jer je samo za putarinu potrebno oko 600 dinara. Uštede bi za Beograđane bilo, ali ona se meri u stotinama dinara, a malo je onih koji će zbog kojeg evra više kretati na put dug 140 kilometara.

- Bio sam u Bijeljini jednom prošle godine. Kupili smo nešto sitnica, naravno napunili rezervoar, prošetali po gradu i usput svratili do etno sela na ručak. Izlet je uspeo i bilo je zanimljivo, ali da se svaki čas ide tamo ne isplati se - kaže Beograđanin Rade Đukić. On sa svojom porodicom radije odlazi u šoping u neku od beogradskih veleprodaja, gde se poslednjih meseci nude vikend popusti od 10 i čak više odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik