Završetak pregovora o pristupanju Srbije STO sledeće godine

Bez autora
Jun 02 2010

Prema današnjem saopštenju, pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) očekuju se da budu završeni tokom 2011. godine. Multilateralni pregovori su u završnoj fazi, a dalji proces pregovora i vreme njihovog okončanja u najvećoj meri će zavisiti od unutrašnjih faktora, pre svega, usvajanja zakona iz određenih oblasti. Deveti sastanak Radne grupe za pristupanje Srbije STO planiran je za septembar. Potpisan je bilateralni protokol o završetku pregovora sa Japanom, a okončani su pregovori sa Norveškom, Kanadom, Švajcarskom i EU, dok su u toku bilateralni pregovori u vezi sa carinama u poljoprivredi i industriji sa SAD, Ekvadorom, Salvadorom, Korejom, Brazilom i Ukrajinom.

Završetak pregovora o pristupanju Srbije STO sledeće godinePrema današnjem saopštenju, pregovori o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) očekuju se da budu završeni tokom 2011. godine.

Multilateralni pregovori su u završnoj fazi, a dalji proces pregovora i vreme njihovog okončanja u najvećoj meri će zavisiti od unutrašnjih faktora, pre svega, usvajanja zakona iz određenih oblasti.

Deveti sastanak Radne grupe za pristupanje Srbije STO planiran je za septembar.

I dalje su nerešena sistemska pitanja u vezi sa pravom na obavljanje trgovine, kao i ona koja se odnose na uvozne dozvole.

Potpisan je bilateralni protokol o završetku pregovora sa Japanom, a okončani su pregovori sa Norveškom, Kanadom, Švajcarskom i EU, dok su u toku bilateralni pregovori u vezi sa carinama u poljoprivredi i industriji sa SAD, Ekvadorom, Salvadorom, Korejom, Brazilom i Ukrajinom.

Jedan od problema u pristupanju STO je to što je zemljama članicama dozvoljeno da zatraže bilateralne pregovore u poslednjem trenutku. Dešava se da u bilateralnim pregovorima budu otvoreni pregovori o carinskim stopama za 2.500 do 3000 proizvoda, pa je tako Švajcarska otvorila pitanje carine za sireve, čokolade, biskvite, SAD za carine za pileće meso, jezgrasto voće, viski, smrznute sokove agruma, Brazil za šećer, svinjsko, pileće i juneće meso, a Norveška za razne vrste ribe.

Članstvo u STO je preduslov za učlanjenje Srbije u Evropsku uniju. STO je jedina međunarodna organizacija koja reguliše pravni okvir za međunarodnu trgovinu i kontroliše 80 posto svetske trgovine, 90 posto finansijskih transakcija, 92 posto telekomunikacionih i informacionih tehnologija i 97 posto prava intelektualne svojine. Takođe, članstvo u STO donosi zemljama različite koristi, od predvidljivosti i sigurnosti visine carinskih stopa, do veće privlačnosti za strane investitore.

U procesu pristupanja STO trenutno se nalazi 30 zemalja, a prosečno trajanje postupka učlanjenja iznosi približno šest godina, pri čemu je Kina pregovarala 15 godina i pet meseci, a Rusija pregovara od 1993. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik