Čelnici avio-kompanija Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije dogovorili saradnju

Bez autora
May 21 2012

Čelnici četiri avio-kompanije Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, Croacia Airlinesa Srećko Šimunović, JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović i Adria Airwaysa Klemen Boštjančić razgovarali su u Miločeru o funkcionisanju ovih avio-prevoznika, problemima sa kojima se suočavaju i tražili mogućnosti za njihovo umanjenje i mogućnosti za buduću saradnju, konstatujući da ih koristi svake kompanije pojedinačno guraju naprijed. Jednoglasni su u ocjeni da su izuzetno otežani uslovi poslovanja i pored povećanja broja putnika. Limitirajući faktori razvoja su isti kod svih kompanija, a na to utiču visoke cijene goriva, aerodromske usluge, kontrola leta. Na sastanku je bilo riječi o potrebi usklađivanja i formiranja reda letjenja, povezivanje postojećih i o eventualno zajedničkom otvaranju novih linija. Buduća saradnja je u interesu svih kompanija s obzirom da su regionalno upućene jedna na drugu.

Čelnici avio-kompanija Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije dogovorili saradnjuČelnici četiri avio-kompanije Montenegro Airlinesa Zoran Đurišić, Croacia Airlinesa Srećko Šimunović, JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović i Adria Airwaysa Klemen Boštjančić razgovarali su u Miločeru o funkcionisanju ovih avio-prevoznika, problemima sa kojima se suočavaju i tražili mogućnosti za njihovo umanjenje i mogućnosti za buduću saradnju, konstatujući da ih koristi svake kompanije pojedinačno guraju naprijed.

Uslovi

- Jednoglasni smo u ocjeni da imamo izuzetno otežane uslove poslovanja i pored povećanja broja putnika. Limitirajući faktori razvoja su isti kod svih kompanija, a na to utiču visoke cijene goriva, aerodromske usluge, kontrola leta – saopštio je domaćin ovih razgovora dr Zoran Đurišić, na konferenciji za novinare.

On je kazao da je bilo riječi o potrebi usklađivanja i formiranja reda letjenja, povezivanje postojećih i o eventualno zajedničkom otvaranju novih linija. Buduća saradnja je u interesu svih kompanija s obzirom da su regionalno upućene jedna na drugu.

Uz konstataciju da kompanije nijesu jedna drugoj konkurencija, glavni direktor Croacia Airlinesa Srećko Šimunović je kazao da upravo u tome vidi mogućnost rada na paritetu jedne sinergije, kroz preskakanje mogućih granica.

- Mi nemamo namjeru stvarati jednu kompaniju, ali mislimo iskoristiti sve moguće sinergijske efekte koje ima ovo tržište, ovaj prostor i ove kompanije. Prije svega mislim na resurse, a to su avioni, ljudi i tržište koje čini okvir našega poslovanja. Svaki oblik saradnje je više nego dobrodošao, a kakav će on biti odredićemo sami. Kada će za to doći vrijeme, to će se pokazati, a vrijeme pred nama će pokazati koliko ćemo moći uskladiti zajedničke interese – kazao je Šimunović.

Problemi

Konstatujući da su „ove četiri avio-kompanije na neki način po djelatnosti braća, ali da im sestre nijesu kese, jer svaka ima svoje račune ali kad se usklade to je garancija uspjeha“. U tom smislu on je već od sjutra najavio aktiviranje radnih grupa koje će raditi na onom što smatraju da je realnost u budućoj saradnji ovih kompanija.

Generalni direktor JAT Airwaysa Vladimir Ognjenović rekao je da će se odmah raditi na realizaciji dogovorenog i na narednom sastanku, za mjesec-dva, sagledati prve rezultate te saradnje od koje će koristi će imati sve četiri kompanije, kao i putnici, jer će lakše i jeftinije stizati do svojih destinacija.

Podsjetivši da su Adria Airways i Croatia Aerways dio najveće alijanse posredstvom koje se može letjeti na 1290 destinacija širom svijeta, predsjednik Adria Airwaysa Klemen Boštjančić je istakao da su jedinstveni u slaganjima oko problema koji su isti za sve četiri kompanije.

- Nijesmo došli ovamo da o tim problemima jadikujemo, već da  dogovorimo neke konkretne projekte gdje možemo jedni drugima pomoći. Siguran sam da ćemo nakon dva dana razgovora imati i konkretne rezultate, a realizacija naših razgovora počeće odmah – kazao je Boštjančić i dodao da treba iskoristiti sve mogućnosti da bismo odmah riješili bar polovinu evidentiranih problema. Ta saradnja, kako kaže, je dobra baza za dalji napredak  avio-kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik