Crna Gora - najbliža i najjeftinija

Bez autora
Jun 15 2012

Nad crnogorskom obalom smenjuju se sunce i oblaci. Tako je bilo celog maja kao i u prvoj dekadi juna. Domaćine koji direktno ili indirektno žive od turizma, na pragu glavne turističke sezone, ponajviše brine upravo to promenljivo vreme i moguće kiše. Turisti naime vole dugo i toplo leto i rashlađivanje u morskoj vodi. A za ostalo su se dobro spremili. Uprkos kišama i temperaturnim kolebanjima predsezona daje solidne rezultate. Na južnojadranskim plažama polovinom jula odmara više od 30.000 registrovanih turista, što je za 16 odsto više nego lane. Optimizam podgrevaju dobre najave za drugi deo šestog meseca i, dakako, za špic leta. Selektivna ponuda po sistemu „za svačiji džep“, čistije i urednije plaže i šetališta, komfor u privatnim kućama i konkurentne cene aduti su domaćina s ovog područja.

Crna Gora - najbliža i najjeftinijaNad crnogorskom obalom smenjuju se sunce i oblaci. Tako je bilo celog maja kao i u prvoj dekadi juna.

Domaćine koji direktno ili indirektno žive od turizma, na pragu glavne turističke sezone, ponajviše brine upravo to promenljivo vreme i moguće kiše. Turisti naime vole dugo i toplo leto i rashlađivanje u morskoj vodi. A za ostalo su se dobro spremili.

Uprkos kišama i temperaturnim kolebanjima predsezona daje solidne rezultate. Na južnojadranskim plažama polovinom jula odmara više od 30.000 registrovanih turista, što je za 16 odsto više nego lane. Optimizam podgrevaju dobre najave za drugi deo šestog meseca i, dakako, za špic leta.

Kako pišu Novosti, selektivna ponuda po sistemu „za svačiji džep“, čistije i urednije plaže i šetališta, komfor u privatnim kućama i konkurentne cene aduti su domaćina s ovog područja.

Lane je 1.374.000 posetilaca ostvarilo 8,7 miliona noćenja, a prihod od turistizma je iznosio 650 miliona evra, dok se ove godine očekuju nešto bolji rezultati. I to uprkos ekonomskoj krizi koja još uvek ozbiljno trese i Evropu i svet.

Budvanska rivijera je i ovoga leta najposećenija. Sve vreme predsezone polovina ukupnog broja gostiju boravi na području od Jaza do Buljarice. Pored najlepših plaža, crnogorska turistička prestonica ima i najbolju ponudu. Za one koji vole udobne hotele i ne pitaju previše za cene tu su luksuzni hoteli u Bečićima i Miločeru - „Splendid“, „Tara“, „Belvi Iberostar“, „Mediteran“, „Montenegro“, „Kvin“,“Maestral“...

Nažalost, nemamo za ovo leto novih, modernih hotela koje probirljiva klijentela traži, kaže za Novosti Žarko Radulović, direktor i suvlasnik „Splenida“, najluksuznijeg hotela na južnoj obali. No, do izgradnje takvih objekata moramo što bolje iskoristiti ono što imamo. A to znači produžiti sezonu. Počelo je dobro, verujem da će tako biti i u nastavku, dodaje on.

Najveći hotelijer na „rivijeri bisernih plaŽa“ HG „Budvanska rivijera“ tokom zime je „ubacila u treću“ i prolećna „vožnja“ je veoma dobra. Renovirani su apartmani, restorani, kafići, butici, bazeni i parkovi najvećeg turističkog naselja „Slovenska plaža“. U malom turističkom gradu vrvi od gužve, a već krajem meseca ovde će se tražiti krevet više.

,U punom su pogonu i hoteli „Aleksandar“, takođe na Slovenskoj plaži i „Palas“ u Petrovcu sa četiri plus zvezdica, kaže Vesna Lagator, pi-ar „Budvanske rivijere“. Gosti su Francuzi, Nemci, Rusi... Kako ističe, tokom jula i avgusta biće malo slobodnih kreveta, stižu i gosti iz regiona, a dobra poseta očekuje se i u septembru i oktobru.

Na krajnjem jugu predsezona je takođe donela optimizam. Ulcinjski hoteli „Olimpik“ i „Belvi“ na Velikoj plaži i nudističko naselje „Bojana“ na ostrvu Ada su dobro popunjeni. Prave gužve tek slede.

Zakup naših kapaciteta od strane agencija iz Češke, Poljske, Rusije, Nemačke i drugih zemalja Evrope, kao i iz regiona, odličan je. On je fiksni, što je posebno dobro i gotovo je izvesno da smo sezonu sa 90 produžili na 100 do 110 dana, kaže Mikan Zec, direktor HTP „Ulcinjska rivijera“.

Ulcinjska i barska rivijera pored hotela, istina ne onih najluksuznijih, nude veliki broj soba u lepo opremljenim privatnim apartmanima, po cenama koje su nešto niže u odnosu na središnji deo Primorja.

Boka Kotorska za ovo leto ima raznovrsnu ponudu. Tivat će i ove sezone sjajnom ponudom u ponajboljem objektu juga „Porto Montenegru“ privlačiti nautičare. Velika marina je već puna jahti i do kraja sezone će biti malo praznih „vezova“. Prvih dana juna ovde je dobru sezonu najavio legendarni trener i tvorac čuvenog tima Barselone, Pep Gvardiola. Toliko je bio oduševljen kratkim boravkom u Boki da je zakazao ponovni dolazak u julu. Tivat ima i nekoliko starijih hotela poput „Kamelije“, „Mimoze“, „Palme“ i „Pina“, koji nude odmor na samoj obali uz pristupačne cene, navode Novosti.

Kotor, kulturni centar primorja i ovog leta će privlačiti tranzitne turiste. U prvom redu se očekuje dolazak velikog broja putničkih brodova i jahti. Brojka od 316 brodopva koji su lane dovezli više od 200.000 turista biće nadmašena. Sanja Branković iz TO Kotora očekuje i dobru posetu malim mestima uz obalu kakva su Prčanj, Stoliv, Muo, Dobrota, Orahovac, Risan i Perast... gde su cene uglavnom niže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik