Obilazak Dvorskog kompleksa u Beogradu

Bez autora
Jun 14 2012

Za predstojeći vikend Turistička organizacija Beograda preporučuje posetu Dvorskom kompleksu i to obilazak Kraljevskog dvora, Belog dvora i Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog. Kraljevski dvor je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i krsna slava kraljevskog doma. Kraljevski dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra II. Danas je to dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice. Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Zdanje, građeno od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga.

TOB preporučuje za vikendZa predstojeći vikend Turistička organizacija Beograda preporučuje posetu Dvorskom kompleksu i to obilazak Kraljevskog dvora, Belog dvora i Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog.

Kraljevski dvor je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i krsna slava kraljevskog doma. Kraljevski dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra II. Danas je to dom prestolonaslednika Aleksandra II i njegove porodice.

Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Zdanje, građeno od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga.

Na južnoj strani kompleksa nalazi se porodična crkva. Hram je posvećen Svetom Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi porodice Karađorđević. Oslikavanje crkve je urađeno prema kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda.

Ovo izuzetno kulturno i istorijsko zdanje je tokom prošle godine obišlo više desetina hiljada domaćih i stranih turista i posetilaca.

Obilasci Kraljevskog i Belog dvora organizovani su tako da se posetioci uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom u prijatnoj dvočasovnoj šetnji.

Svake subote i nedelje od 7. aprila do 31. oktobra, u dva redovna termina,  Dvorski kompleks će biti otvoren za javnost. Grupne posete se mogu organizovati i radnim danima, uz prethodnu najavu. Ulaznica uključuje autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića 12.

Nedeljom u 11 sati od Spomenika knezu Mihailu počinje šetnja kroz antički Singidunum. Današnji Beograd počiva na ostacima nekada moćnog antičkog Singidunuma koji su sagradili Rimljani u 1. veku n.e. Antičkih spomenika je malo, a oni koji nisu uništeni leže ispod modernog grada. Pod našim stopama, na pravcu od Trga republike do Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan, sigurno se nalaze rimske lampe, keramičke posude, ostaci ognjišta, legionarske barake, rovovi, peći, rimski grobovi i trase bedema.

Razgledanje Beograda Andrićevim koracima deo je redovne ponude turističkih razgledanja grada subotom u 16 sati.

Ovaj program realizuje Turistička organizacija Beograda u saradnji sa Ministarstvom kulture, informisanja i informacionog društva i Muzejem grada Beograda.

Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Beogradu, u Knez Mihailovoj 6.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik