Počele pripreme za izgradnju Aerodroma na Čeneju

Bez autora
May 06 2012

U Holu zgrade Vlade AP Vojvodine, u prisustvu predsednika dr Bojana Pajtića, održana je prezentacija makete aerodroma Čenej u Novom Sadu. Ovaj aerodrom, čije idejno rešenje je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bio bi završen krajem 2015. godine. Za rešavanje formalnih svojinsko-pravnih problema u vezi sa projektom Aerodroma Čenej bio je potreban period od dve godine. Vlada Vojvodine donela je Predlog odluke o izradi Prostornog plana Aerodroma Čenej. Pre dva meseca sa Fakultetom tehničkih nauka dogovoreno je da će Fakultet donirati ovo sjajno idejno rešenje sa maketom budućeg Aerodroma. Reč je o projektu, koji je izuzetno važan zbog toga što će poslovni letovi od 2015. godine, kada se očekuje da će Aerodrom biti završen, biti vezani za Vojvodinu. Prema procenama Vlade Vojvodine, do kraja 2015. ovaj projekta može biti urađen.

Počele pripreme za izgradnju Aerodroma na ČenejuU Holu zgrade Vlade AP Vojvodine, u prisustvu predsednika dr Bojana Pajtića, održana je prezentacija makete aerodroma Čenej u Novom Sadu.

Kako je istaknuto, ovaj aerodrom, čije idejno rešenje je izradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, bio bi završen krajem 2015. godine.

Predsednik Pajtić je u svom obraćanju, pred predstavnicima Univerziteta u Novom Sadu i nadležnih sekretarijata, podsetio da je za rešavanje formalnih svojinsko-pravnih problema u vezi sa projektom Aerodroma Čenej bio potreban period od dve godine.

Vlada Vojvodine donela je Predlog odluke o izradi Prostornog plana Aerodroma Čenej. Pre dva meseca sa Fakultetom tehničkih nauka dogovoreno je da će Fakultet donirati ovo sjajno idejno rešenje sa maketom budućeg Aerodroma.

Reč je o projektu, koji je izuzetno važan zbog toga što će poslovni letovi od 2015. godine, kada se očekuje da će Aerodrom biti završen, biti vezani za Vojvodinu. Prema procenama Vlade Vojvodine, do kraja 2015. ovaj projekta može biti urađen.

Predsednik Pajtić je naglasio da je dobro je da je donet Zakon o javno-privatnom partnerstvu, pa se otvaraju mogućnosti i u kriznim vremenima za dodatnim načinom finansiranja jednog ovakvog projekta, koji je koncipiran na sličnom nivou izgleda poput Aerodroma u Tivtu. Reč je o projektu koji je sveden i upodobljen sa onim što su naše potrebe i mogućnosti, te osmišljen kao lep i funkcionalan, a da osim što predstavlja izvanredno važan infrastrukturni objekat u isti vreme bude ukras našeg okruženja- Novog Sada, Vojvodine i Srbije, dodao je on.

Pajtić je istakao da će saradnja Vlade Vojvodine i Fakulteta tehničkih nauka po pitanju ovog projekta biti nastavljena u narednom periodu, kao i da će na prvoj narednoj sednici Skupštine AP Vojvodine biti usvojen Predlog ovog prostornog plana i samim tim stvorene sve formalne pretpostavke da ono što je važno za građane Novog sada i Vojvodine bude realizovano na terenu.

Jelena Atanacković Jeličić, šef Katedre za arhitektonsko/urbanističko projketovanje planiranje i teoriju, koja je na čelu tima za izradu idejnog rešenja Aerodroma, istakla je da je u okviru Katedre prepoznata je potreba za novim načinom saobraćanja u našoj pokrajini. Ovaj Aerodrom je tzv. aerodropm tipa „C" sa odlaznim o dolaznim terminalom i poslovnim objektom sa kontrolnim tornjem. Te tri celine, predstavljene na maketi su tehnološki funkcionalno podeljene i u arhitekturnom smislu pokušalo se nešto što će korespondirati sa tradicionalnom arhitekturom, a sa druge strane i sa savremenim arhitektonskim teorijama i jezikom.Aerodromski kompleks zauzimaće oko 7 hektara bez pisti i internih saobraćajnica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik