Privatna ostrva na prodaju

Bez autora
Aug 17 2012

Kanadska agencija Prajvat ajlands onlajn, koja se bavi prodajom privatnih ostrva širom sveta putem interneta, trenutno nudi 550 ostrva, a godišnje joj pođe za rukom da obavi dvadesetak transakcija. Najjeftinije ostrvo koje ove agencija iz Toronta nudi je ostrvce od 3.000 kvadratnih metara koje se nalazi usred jednog jezera u Panami po početnoj ceni od 24.346 evra. Jedno od najatraktivnijih ostrva u ponudi je grčko ostrvo na Mediteranu Patroklos površine 320 hektara na 50 kilometara od Atine po ceni od 180 miliona evra. Kvalitetno ostvro mora da ispuni tri kriterijuma, da ima toplu klimu, stabilno političko okruženje i mogućnost realne kupovine zemljišta, a ne samo pravo na njegovo korišćenje. Bahami, država u Atlantskom okeanu koja obuhvata arhipelag od 700 ostrva istočno od Floride i severno od Kube, Belize mala država na obali Karipskog mora ili Panama najužnija država Centralne Amerike, savršena su mesta za kupovinu...

Privatna ostrva na prodajuKanadska agencija Prajvat ajlands onlajn, koja se bavi prodajom privatnih ostrva širom sveta putem interneta, trenutno nudi 550 ostrva, a godišnje joj pođe za rukom da obavi dvadesetak transakcija.

Najjeftinije ostrvo koje ove agencija iz Toronta nudi je ostrvce od 3.000 kvadratnih metara koje se nalazi usred jednog jezera u Panami po početnoj ceni od 24.346 evra.

Jedno od najatraktivnijih ostrva u ponudi je grčko ostrvo na Mediteranu Patroklos površine 320 hektara na 50 kilometara od Atine po ceni od 180 miliona evra, preneo je AFP.

"Imamo razne vrste klijenata, glumice, princeze, ali i obične ljude. Nedavno smo prodali ostrvo sa malom kućom u Ontariju jednom prosvetnom radniku za 203.000 evra", objasnio je Kris Krolou, generalni direktor agencije osnovane pre 13 godina.

Prema rečima Kroloua kvalitetno ostvro mora da ispuni tri kriterijuma, da ima toplu klimu, stabilno političko okruženje i mogućnost realne kupovine zemljišta, a ne samo pravo na njegovo korišćenje.

Bahami, država u Atlantskom okeanu koja obuhvata arhipelag od 700 ostrva istočno od Floride i severno od Kube, Belize mala država na obali Karipskog mora ili Panama najužnija država Centralne Amerike, savršena su mesta za kupovinu.

"Međutim, mnogi su kupili ostvra duž Hondurasa ili Belize previđajući činjenice da u tim zonama ima mnogo pirata, da je klima nevoravatno vlažna, da ima obilje komaraca, da haraju razne prenosive bolesti, da ima zmija", upozorava Ferhad Vladi, generalni direktor privatne agencije Vladi Prajvat Ajlanda sa sedištem u Hamburgu.

Vladi smatra da su Severna Amerika ili Evropa idealna mesta za kupovinu zbog stabilne političke situacije i bezbedonosnijih uslova za život.

Nikolas Mugni iz grčke agencije Demer de Gres, koja se bavi prodajom lokanih ostrva u ponudi ima 60 do 70 ostrva, ali samo na dvanaestak je moguća izgradnja.

Najeftinije ostrvo na kome je moguća izgradnja u ponudi grčke agencije košta 3 miliona evra zbog izolovanosti, a jedno od najskupljih je veliko ostrvo na kome je moguć razvoj turizma, prodaje se za 45 miliona evra.

"Ovo je malo tržište, nema puno potencijalnih kupaca. Klijenti su nam uglavnom poslovni ljudi. Poslednji put smo prodali ostvo 2009. i to po ceni od 5 miliona evra", objasnio je Mugni.

Trenutno je jedan Francuz zainteresovan da kupi grčko ostrva od 6 kvadratnih kilometara čija je početna cena 18 miliona evra, u vlasništvu grčkog aristrokate čiju su gosti pre više decenija bili i članovi legendrne grupe Bitlsi.

Cene ostvra na francuskom tržištu su daleko niže, a uglavnom se radi o ostrvima u Bretanji na severnom delu atlantske obale.

Prema rečima Frederika Diboa, eksperta za nekretnine u tom regionu, cena ostrva od jednog do pet hektara površine u tom delu Francuske kreće se od 1,5 do tri miliona evra, a kupci su uglavnom ljudi koji žele da sačuvaju svoju privatnost, kao što su političari, poslovni ljudu ili filmski producenti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik