Pročitajte ugovor, ali i proverite agenciju

Bez autora
May 28 2012

Izbacivanje iz hotela, otkazivanje putovanja bez vraćanja novca samo su neke od muka koje pojedine turiste snađu gotovo svakog leta. Umesto uživanja na nekoj mediteranskoj plaži, mnogi turisti našli su se u paklu meteža čekajući objašnjenje u redovima ispred agencija ili pravdu po sudovima. Bezbednost putnika zagarantovana je ukoliko je agencija članica "Jute". Do sada agencije članice "Jute" nisu imale nikakvih problema. "Juta" daje na kvalitetu time što ne dozvoljava da svaka agencija bude član, odnosno agencije članice moraju da prođu razne vrste provera. Zbog nepoštovanja programa putovanja, turističkoj inspekciji od početka godine stigle su 82 prijave protiv turističkih agencija, od toga je 39 bilo opravdano. Oštećenim turistima vraćeno je oko 355 hiljada dinara. Inspekcija na početku sezone proverava rad svih agencija.

Pročitajte ugovor, ali i proverite agencijuIzbacivanje iz hotela, otkazivanje putovanja bez vraćanja novca samo su neke od muka koje pojedine turiste snađu gotovo svakog leta.

Umesto uživanja na nekoj mediteranskoj plaži, mnogi turisti našli su se u paklu meteža čekajući objašnjenje u redovima ispred agencija ili pravdu po sudovima.

U "Juti" za RTS tvrde da je bezbednost putnika zagarantovana ukoliko je agencija njihova članica. Do sada agencije članice "Jute" nisu imale nikakvih problema. "Juta" daje na kvalitetu time što ne dozvoljava da svaka agencija bude član, odnosno agencije članice moraju da prođu razne vrste provera.

Zbog nepoštovanja programa putovanja, turističkoj inspekciji od početka godine stigle su 82 prijave protiv turističkih agencija, od toga je 39 bilo opravdano. Oštećenim turistima vraćeno je oko 355 hiljada dinara. Inspekcija na početku sezone proverava rad svih agencija.

Kao za RTS kaže Jelena Sladić Jakovljević, načelnica Turistučke inspekcije, pri kupovini aranžmana mora se znati ko je organizator, jer je samo organizator odgovoran za realizaciju programa putovanja.

Ona napominje da usmene informacije ne obavezuju organizatora putovanja da predstavljeni program i realizuje.

Pročitajte ugovor, ali i sami proverite agenciju, savetuju stručnjaci. Turistima se savetuje i da na sajtu Agencije za privredne registre provere finansijske izveštaje agencije, a na sajtu Narodne banke Srbije da li je ona likvidna.

Međutim, država se pobrinula da turisti od ove godine budu sigurniji. Novim Pravilnikom o vrsti i uslovima garancije putovanja agencijama je povećan iznos polisa osiguranja za slučaj stečaja i nanete štete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik