Turkish Airlines napušta BH Airlines bez ikakvih potraživanja

Bez autora
Jun 14 2012

Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o prekidu partnerstva s Turkish Airlinesom u zajedničkoj aviokompaniji. Prema usvojenom prijedlogu, Turci će napustiti svoj udio od 49 odsto vlasništva u BH Airlinesu, ali bez ikakvih potraživanja, iako su njihova ulaganja u kompaniju iznosila više od 30 miliona maraka. Vladi Federacije BiH će ostati dug od 1,4 miliona eura prema dobavljačima i servisima koji će Fedracija BiH vraćati preko BH Airlinesa, i to u ratama na 27 mjeseci uz devet mjeseci grejs perioda. Nakon izlaska Turaka, Vlada Federacije BiH postaće vlasnik 99,5 odsto kapitala u nacionalnoj aviokompaniji, dok će pola procenta vlasništva imati Energoinvest, koji je odranije u vlasničkoj strukturi. BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-a sa po 66 sedišta, koja i sada sačinjavaju flotu, a naknadno će se vidjeti na kojim će linijama oni leteti.

Turkish Airlines napušta BH Airlines bez ikakvih potraživanjaVlada Federacije BiH prihvatila je informaciju o prekidu partnerstva s Turkish Airlinesom u zajedničkoj aviokompaniji, piše sarajevski Dnevni avaz.

Prema usvojenom prijedlogu, Turci će napustiti svoj udio od 49 odsto vlasništva u BH Airlinesu, ali bez ikakvih potraživanja, iako su njihova ulaganja u kompaniju iznosila više od 30 miliona maraka.

Vladi Federacije BiH će ostati dug od 1,4 miliona eura prema dobavljačima i servisima koji će Fedracija BiH vraćati preko BH Airlinesa, i to u ratama na 27 mjeseci uz devet mjeseci grejs perioda.

Nakon izlaska Turaka, Vlada Federacije BiH postaće vlasnik 99,5 odsto kapitala u nacionalnoj aviokompaniji, dok će pola procenta vlasništva imati Energoinvest, koji je odranije u vlasničkoj strukturi.

BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-a sa po 66 sedišta, koja i sada sačinjavaju flotu, a naknadno će se vidjeti na kojim će linijama oni leteti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik