U ponudi više od 1.000 ostrva

Bez autora
Jul 26 2012

Oba dela Sredozemnog mora, razuđeni Jadran i Jonsko more, naši su najbliži turistički ekskluziviteti. Iako Jadransko more zapljuskuje obale šest susedskih država, najviše ostrva ima na teritoriji Hrvatske, a zatim Crne Gore. Cene aranžmana za njih kreću se od 200 evra, koliko je potrebno izdvojiti za letovanje na Hvaru, pa do 500, za odmor na ostrvu Brač. Domaće turističke agencije gotovo se utrkuju s ponudama za letovanje na nekom od jonskih ostrva. Tako se na Krf može putovati za nešto više od 200, a na Lefkadu za 100 evra više. Prepoznatljivo po plaži Zlatni rat u Bolu, koja svojom obalom duboko zaseca u more prebogato florom i faunom, ostrvo Brač je idealno mesto za odmor i uživanje u alternativnim sportovima. Jedrenje na dasci u kanalu na Bolu, paraglajding sa Vidove gore, lov u gornjim delovima ostrva, planinarski izleti do Dragonjine pećine i pustinje Blaca...

U ponudi više od 1.000 ostrvaOba dela Sredozemnog mora, razuđeni Jadran i Jonsko more, naši su najbliži turistički ekskluziviteti.

Iako Jadransko more zapljuskuje obale šest susedskih država, najviše ostrva ima na teritoriji Hrvatske, a zatim Crne Gore. Cene aranžmana za njih kreću se od 200 evra, koliko je potrebno izdvojiti za letovanje na Hvaru, pa do 500, za odmor na ostrvu Brač. Domaće turističke agencije gotovo se utrkuju s ponudama za letovanje na nekom od jonskih ostrva. Tako se na Krf može putovati za nešto više od 200, a na Lefkadu za 100 evra više.

Brač

Prepoznatljivo po plaži Zlatni rat u Bolu, koja svojom obalom duboko zaseca u more prebogato florom i faunom, ostrvo Brač je idealno mesto za odmor i uživanje u alternativnim sportovima. Jedrenje na dasci u kanalu na Bolu, paraglajding sa Vidove gore, lov u gornjim delovima ostrva, planinarski izleti do Dragonjine pećine i pustinje Blaca...

Nadaleko poznati brački sir, jagnjetina, riba i bolski „plavac“, domaće ostrvsko vino, samo su neke od gastronomskih poslastica koje upotpunjuju turističku ponudu ovog drevnog ostrva.

Hvar

„Otok Hvar, kralj među dalmatinskim otocima“, prema pisanju „Traveler magazina“, jedno je od deset najlepših ostrva u svetu. Njegova blaga mediteranska klima, netaknuta priroda, polja lavande, stabla maslina i vinogradi, dovode čoveka i prirodu ponovo u stanje harmonije. Plaže na Hvaru su uglavnom kamenito-šljunkovite, nalaze se u uvalama, i okružene su borovom šumom. Plitke peščane plaže mogu se naći u krajevima ostrva Jelsa i Sućuraj, a netaknuta priroda i prozirno čisto more atributi su plaže u ribarskoj Zavali.

Sveti Stefan

Najluksuznije letovalište u Crnoj Gori, uskim zemljouzom povezano je s najpopularnijom destinacijom Crne Gore - Budvom. Sveti Stefan, poznat po svojim prirodnim lepotama i peščanim plažama, oduvek je zadovoljavalo potrebe zahtevnih klijenata. Gusto građene kuće, male crkve, uske ulice s mnogo zelenila i celokupna netaknuta arhitektura čine ovo mesto turističkim odmaralištem koje nije promenilo svoj duh, te je ostalo savršeno očuvan, jedinstveni grad-hotel. U blizini se nalazi i poznato letovalište Miločer, s peskovitim plažama, restoranima, apartmanima i hotelima.

Lefkada

Jedno od najlepših u Jonskom moru, Lefkada je ostrvo fantastičnih pejzaža, dugih peščanih i šljunkovitih plaža koje okružuju bele litice i kristalno more. Ostrvo predstavlja spoj tradicionalnih grčkih sela, vizantijskih crkava, arheoloških nalazišta s neurbanizovanim divljim plažama. Nidri je najpopularnije letovalište u Lefkadi, kosmopolitski grad, iz kojeg se pruža pogled na obližlja ostrvca. Najprijatnije tradicionalno selo na ostrvu je Karija, koja obiluje zelenilom i vodom i gde se lokalni običaji još uvek poštuju.

Krf

Smaragdno ostrvo, kako ga još nazivaju, najsevernije je u grčkom arhipelagu. Svojstvene su mu četinarske šume, maslinjaci, peščane i šljunkovite plaže, tirkizno more, ali i istorija koja nas spaja. Pored samog grada Krfa, najvećeg i najlepšeg naselja na ostrvu, postoji niz manjih mesta koja su podesna za odmor - Kavos, Ipsos, Dasija, Guvija... Najlepše plaže, peskovite, nalaze se na zapadu ostrva, ali tu je i prilično vetrovito. Najtoplije je na jugu ostrva. Preporuka svakog turiste i vodiča je da je najbolje iznajmiti automobil i obići sve ostrvske lepote, grad Krf, ostrvo Vido, mirne plaže na istoku, Kasiope, Sidare...

Ostrvo ljubavi

Ostrvce Galešnjak u Jadranskom moru odskora je postalo poznato kao „ostrvo ljubavi“, upravo zbog svog nesvakidašnjeg, srcastog oblika. Posle njegovog „otkrivanja“ na „Gugl ertu“, mnogi zaljubljeni su vlasnika, koji i nije znao za neobičnost svog poseda, pretrpali molbama da tu odsednu za svoj praznik. Tamo sada niko ne živi, pa mladi mogu slobodno nasamo da uživaju u ovoj vrsti egzotike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik