Uskoro milijarditi turista na proputovanju

Bez autora
Jul 09 2012

Svetska turistička organizacija očekuje da će ove godine više od milijardu turista obići neku od mnogobrojnih destinacija na svetu. Uprkos turobnoj ekonomskoj situaciji u Evropi, zemljotresima u Japanu i Novom Zelandu, cunamiju u Japanu, poplavama u Australiji i Tajlandu, arapskim revolucijama, prošle godine svet je obišlo rekordnih 980 miliona turista, a ove godine očekuje se i milijarditi turista.Danas svaki sedmi čovek u svetu odmor provodi u inostranstvu, a za dvadeset godina taj procenat bi se mogao povećati na 18 odsto.

Uskoro milijarditi turista na proputovanjuSvetska turistička organizacija očekuje da će ove godine više od milijardu turista obići neku od mnogobrojnih destinacija na svetu.

Uprkos turobnoj ekonomskoj situaciji u Evropi, zemljotresima u Japanu i Novom Zelandu, cunamiju u Japanu, poplavama u Australiji i Tajlandu, arapskim revolucijama, prošle godine svet je obišlo rekordnih 980 miliona turista, a ove godine očekuje se i milijarditi turista.

Danas svaki sedmi čovek u svetu odmor provodi u inostranstvu, a za dvadeset godina taj procenat bi se mogao povećati na 18 odsto.

Turistička migracija tokom odmora naglo se povećava s obzirom na to da je 1950. godine jedva 25 miliona ili jedan odsto populacije odmor provodilo u inostranstvu, dok je pre samo dvadesetak godina, tokom osamdesetih, taj broj povećan na 320 miliona ili 6,7 odsto čovečanstva.

Kako se navodi u izveštaju svetske turističke organizacije, turizam danas predstavlja pet odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda i šest odsto ukupnog izvoza, dok devet odsto zaposlenih u razvijenim zemljama i državama u usponu radi u turističkom sektoru.

Evropa je i dalje omiljena turistička destinacija koju svake godine obiđe 500 miliona turista. Prošle godine Evropu je posetilo šest odsto turista više nego 2010. godine.

Iako Evropa privlači svakog drugog međunarodnog turistu, treba istaći da je svaki drugi evropski turista Evropljanin. Oko 85 odsto stranih turista u Francuskoj su Evropljani.

Takva tendencija brine turisticke radnike u Evropi s obzirom na sve praznije budžete i sve oštrije mere štednje zemalja EU.

Prema rečima odgovornih iz evropskih turističkih organizacija donekle teši podatak da je u Evropi sve veći broj posetilaca iz Azije, pre svega iz Kine.

Svetska turistička organizacija predviđa da će 2015. godine zemlje u usponu po broju turista prevazići razvijene zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik