Uvođenje Banjskog saveta

Bez autora
May 30 2012

Nacrt Novog Zakona o banjama, koji je predložilo Udruženje banja Srbije (UBS), predviđa uvođenje Banjskog saveta, koji će odlučivati o ispunjenosti uslova za dobijanje statusa banje, nadgledati proces resertifikacije tog statusa i uticati na zaštitu izvorišta. Savet će biti sačinjen od predstavnika resornih ministarstava, UBS-a i struke - medicine, turizma, ekonomije i hidrogeologije. Novi Zakon će imati jasne kriterijume za dodelu statusa banje i njegovu resertifikaciju, načine za naplatu i iznose naknade za korišćenje lekovitog faktora i zaštitu izvorišta i životne okoline. Konačna verzija preloga biće postavljena na sajt UBS-a, na Dan banja, 2. juna, a tog dana 1914. godine, kralj Petar potpisao je prvi Zakon o banjama. Problem predstavljaju i državni dokumenti koji su međusobno neusaglašeni. Zakon o turizmu tretira korisnike usluga rehabilitacije koji nemaju uput medicinske komisije kao turiste, što je u suprotnosti sa Zakonom o PDV i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, donetim pre Zakona o turizmu.

Uvođenje Banjskog savetaNacrt Novog Zakona o banjama, koji je predložilo Udruženje banja Srbije (UBS), predviđa uvođenje Banjskog saveta, koji će odlučivati o ispunjenosti uslova za dobijanje statusa banje, nadgledati proces resertifikacije tog statusa i uticati na zaštitu izvorišta.

Savet će biti sačinjen od predstavnika resornih ministarstava, UBS-a i struke - medicine, turizma, ekonomije i hidrogeologije.

Novi Zakon će imati jasne kriterijume za dodelu statusa banje i njegovu resertifikaciju, načine za naplatu i iznose naknade za korišćenje lekovitog faktora i zaštitu izvorišta i životne okoline. Konačna verzija preloga biće postavljena na sajt UBS-a, na Dan banja, 2. juna, a kako je podsetio generalni sekreta UBS-a Vladan Vešković, tog dana 1914. godine, kralj Petar potpisao je prvi Zakon o banjama.

Prema njegovim rečima, problem predstavljaju i državni dokumenti koji su međusobno neusaglašeni. Zakon o turizmu tretira korisnike usluga rehabilitacije koji nemaju uput medicinske komisije kao turiste, što je u suprotnosti sa Zakonom o PDV i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, donetim pre Zakona o turizmu.

Najviše briga zadaje i nepotrebna i štetna Uredba o tehničkim, ekonomskim i drugim uslovima koja specijalne bolnice za rehabilitaciju u državnom vlasništvu kategoriše u hotele.

Vešković navodi da će UBS, na osnovu predloga iznetih na nedavnom Kongresu banja sačiniti zaključni dokument, koji će dostaviti novoj vladi. UBS očekuje da će zakljuci predstavljati osnovu za izradu Strategije razvoja banja Srbije do 2020. godine, jer je to dokument koji najviše nedostaje zdravstvenom turizmu.

Vešković je podsetio da su na proteklom Kongresu nastavljeni razgovori o pravcima dalje saradnje zemalja Balkana, kako najbrže i najefikasnije brendirati novi turistički proizvod na tržištu Evrope - banje Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik