Besplatne akcije dobijaju cenu

Bez autora
Jun 20 2010

Naftna industrija Srbije od ponedeljka postaje otvoreno akcionarsko društvo i uskoro će 4,8 miliona građana moći na Beogradskoj berzi da trguje akcijama ove naftne kompanije. Zasad je cena jedne akcije NIS 500 dinara, a svi koji imaju pravo dobili su paket od pet deonica NIS. U Ministarstvu ekonomije najavljeno je da će građani imati besplatno prvo trgovanje akcijama i to preko brokera iz Pošta Srbije. Na skupštini akcionara NIS u ponedeljak biće usvojeni svi dokumenti koji omogućavaju izlazak na berzu i trgovanje akcijama, a razmatraće se i finansijski izveštaj za prošlu godinu sa minusom od 4,4 milijarde dinara. Novi većinski vlasnik NIS, ruski „Gaspromnjeft“, pročešljao je i poslovanje iz ranijih godina i kumulativni gubitak od 2005. godine dostigao je 37,6 milijardi dinara. U tih 37,6 milijardi dinara uračunati su svi sudski sporovi, kao i sumnjiva potraživanja.

Besplatne akcije dobijaju cenuNaftna industrija Srbije od ponedeljka postaje otvoreno akcionarsko društvo i uskoro će 4,8 miliona građana moći na Beogradskoj berzi da trguje akcijama ove naftne kompanije.

Zasad je cena jedne akcije NIS 500 dinara, a svi koji imaju pravo dobili su paket od pet deonica NIS. U Ministarstvu ekonomije najavljeno je da će građani imati besplatno prvo trgovanje akcijama i to preko brokera iz Pošta Srbije.

Na skupštini akcionara NIS u ponedeljak biće usvojeni svi dokumenti koji omogućavaju izlazak na berzu i trgovanje akcijama, a razmatraće se i finansijski izveštaj za prošlu godinu sa minusom od 4,4 milijarde dinara. Novi većinski vlasnik NIS, ruski „Gaspromnjeft“, pročešljao je i poslovanje iz ranijih godina i kumulativni gubitak od 2005. godine dostigao je 37,6 milijardi dinara. U tih 37,6 milijardi dinara uračunati su svi sudski sporovi, kao i sumnjiva potraživanja.

Osim akcionarskog poduhvata, u ponedeljak u NIS počinje i veliki projekat gradnje novog postrojenja u rafineriji nafte u Pančevu. Radovi ugovoreni sa američkom kompanijom „CBI Lumis“ vredni su 396 miliona evra, a planirano je da budu završeni u proleće 2012. godine. Postrojenje bi, prema najavama iz NIS, trebalo da počne da radi krajem 2012. godine.

- NIS će tada potpuno preći na proizvodnju ekološki čistog goriva kvaliteta „evro 5“ u skladu sa najstrožim evropskim standardima - kažu u NIS.

- Godišnja proizvodnja motornih bezolovnih benzina povećaće se na 638.000 tona, dok će proizvodnja „evro 5“ dizela porasti sa sadašnjih 230.000 tona na 1.538.000 tona.

U NIS ističu i da će posle izgradnje ovog kompleksa potrošači moći da računaju da će se udeo nekvalitetnog goriva na domaćem tržištu značajno smanjiti.

- Moglo bi da dođe i do manjeg uvoza dizela, što bi pozitivno uticalo na usporavanje odliva deviznih sredstava iz zemlje - objašnjavaju u NIS.

- Posle pokretanja postrojenja za hidrokreking, dobit kompanije će porasti za više od 270 miliona evra godišnje.

Biće posla

Gradnja postrojenja za hidrokreking neće dovesti do smanjenja broja radnika u Rafineriji Pančevo, već će posao dobiti još 60 ljudi - ističu u naftnoj kompaniji.

- Nova radna mesta biće potrebna i tokom izgradnje, a u najaktivnijoj fazi radova na gradilištu biće angažovano najmanje 1.000 radnika dnevno. Planirano je uključivanje srpskih izvođača, a ključni uslov za dobijanje posla biće visok kvalitet realizacije zadataka. Strane kompanije biće uključene samo ako srpski izvođači ne budu u stanju da zadovolje kriterijume.

I dodatna ulaganja

Izgradnja kompleksa u rafineriji predviđa gradnju pet novih postrojenja i modernizaciju, rekonstrukciju i dogradnju još 19 objekata. Za dodatnih 149 miliona evra biće izgrađeni dodatni objekti, među kojima je pogon za proizvodnju vodonika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik