Dinamičnim pristupom na tržištu do uspjeha

Bez autora
Jun 22 2010

Sparkasse banka ostvarila je u prva četiri mjeseca ove godine dobit od 1,8 miliona maraka povećala kreditni portfelj za 7,5 posto, plasirala 113 miliona KM novih kredita te privukla dodatnih 7.000 klijenata. Za ovaj uspjeh, s jedne strane, zaslužna je izuzetno intenzivna, dinamična i proaktivna kreditna aktivnost. S druge strane, značajno su smanjili troškove rezerviranja za kreditne gubitke kroz odluku Agencije za bankarstvo Federacije BiH o reprogramu kredita pravnih lica bez dodatnih troškova klasifikacije. Konačno, zadovoljni su, jer su mogli realizirati sve planirane investicije, kao što je kupovina nove zgrade sjedišta od 25,5 miliona maraka. Utjecaji krize u realnom sektoru doveli su do smanjivanja privredne aktivnosti i pada boniteta kompanija i stanovništva, što je proizvelo osnovne probleme u bh. bankarstvu od početka krize. Osim što su banke imale nedostatak kvalitetnih projekata za finansiranje, drastične teškoće u naplati preusumjerile su fokuse sa prodaje na naplatu, što je dovelo do stagnacije sektora.

Dinamičnim pristupom na tržištu do uspjehaSparkasse banka ostvarila je u prva četiri mjeseca ove godine dobit od 1,8 miliona maraka povećala kreditni portfelj za 7,5 posto, plasirala 113 miliona KM novih kredita te privukla dodatnih 7.000 klijenata.

Direktor Sparkasse banke Sanel Kusturica u razgovoru za "Avaz" kaže da je za ovaj uspjeh, s jedne strane, zaslužna izuzetno intenzivna, dinamična i proaktivna kreditna aktivnost.

Loši zajmovi

- S druge strane, značajno smo smanjili troškove rezerviranja za kreditne gubitke kroz odluku Agencije za bankarstvo Federacije BiH o reprogramu kredita pravnih lica bez dodatnih troškova klasifikacije. Konačno, zadovoljni smo, jer smo mogli realizirati sve planirane investicije, kao što je kupovina nove zgrade sjedišta od 25,5 miliona maraka - kaže Kusturica.

Utjecaji krize u realnom sektoru doveli su do smanjivanja privredne aktivnosti i pada boniteta kompanija i stanovništva, što je proizvelo osnovne probleme u bh. bankarstvu od početka krize.

- Osim što su banke imale nedostatak kvalitetnih projekata za finansiranje, drastične teškoće u naplati preusumjerile su fokuse sa prodaje na naplatu, što je dovelo do stagnacije sektora. Razvoj udjela loših zajmova u ukupnim kreditima bh. bankarskog sektora govori za sebe. U prvom kvartalu ove godine dosegao je rekordnih 7,1 posto. U skladu s tim, udio rezerviranja za kreditne gubitke cijelog sektora rastao je lani za 22 posto, što objašnjava snažan pad profitabilnosti bankarskog sektora u BiH - kaže Kusturica.

On naglašava da, i pored svega, Sparkasse banka namjerava i dalje biti kreditno aktivna te da je osigurano dovoljno sredstava kako bi nastavili kreditiranje ovim tempom. Govoreći o planovima za ovu godinu, Kusturica kaže da će Sparkasse banka i dalje činiti sve napore na održavanju zdravog kreditnog portfelja, ali da će istovremeno ostati vrlo dinamična i aktivna u prodajnoj strategiji.

Stanje u privredi

- Nastavljamo širenje mreže poslovnica, posebno u velikim gradskim centrima, i planiramo realizirati investicije od 40 miliona maraka ucrtanih u strategiju banke za prošlu i ovu godinu - naglašava prvi čovjek Sparkasse banke.

Govoreći o stanju u privredi i ekonomiji naše zemlje, Kusturica kaže da ne vidi znakove oporavka od globalne ekonomske krize, koja je snažno pogodila i Bosnu i Hercegovinu.

- Potreban nam je optimizam, ali treba biti realan. Grčka je sa 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) učešća u Evropskoj uniji skoro oborila euro. Možete zamisliti kakve opasnosti vrebaju od Španije, Italije, Portugala. Ponavljanje tog scenarija moglo bi voditi jačem padu eura. Slabljenje marke opteretit će likvidnost BiH, jer će za servisiranje vanjskog duga, koji je, uglavnom, u dolarima, trebati više novca. Rast dolara može stimulirati bh. izvoznike, ali kako je naša privreda uvozno orijentirana, pozitivan efekt je minoran - kaže Kusturica.

Politika kamatnih stopa

Kada je riječ o kamatnim stopama, Kusturica kaže da je moguće da će se desiti vrlo blagi pad pasivnih pa time i aktivnih kamatnih stopa, ali da tačne projekcije nisu moguće s obzirom na čitav niz vanjskih utjecaja, kao što su intenzitet krize, makroekonomski razvoj i cijene izvora sredstava vani.

- Sparkasse banka do sada nije podizala kamatne stope na kredite u otplati, ali ni na nove kredite. Jasno je da cijenu diktira tržište, čiji se razvoj ne možemo precizno prognozirati, ali ne kanimo mijenjati pristup prema klijentima - kaže Kusturica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik