InfoDom hrvatski lider u IT konzaltingu i razvoju aplikacija

Bez autora
Jun 21 2010

Najnovije tržišno istraživanje američkog IDC-a iz 2010. pozicionira tvrtku InfoDom u sam vrh IT usluga u Hrvatskoj u 2009. godini. InfoDom posluje u području restrukturiranja poslovnih procesa, IT konzaltinga, razvoja aplikacijskog softvera, instalacije i potpore ICT rješenjima te potpore korisnicima informacijskih sustava. Sa 112 zaposlenika, u 2009. ostvaren je prihod od 63,68 milijuna kuna, odnosno 12 milijuna dolara, od čega udjel IT usluga iznosi 99,3 posto ili 11,92 milijuna dolara. U najnovijem istraživanju hrvatskog tržišta IT usluga pod nazivom »Hrvatsko tržište IT usluga 2010.-2014. i tržišni udjeli 2009.«, u čak dvije kategorije tvrtka InfoDom je zauzela prvo mjesto. Tvrtka je osnovana 1993. da razvija aplikatne proizvode koji podržavaju poslovanje pravnih subjekata, sukladno najnovijim europskim standardima. Njezin dugogodišnji direktor je Slavko Vidović. U kategoriji razvoj aplikacija po narudžbi s tržišnim udjelom od 18 posto InfoDom je na prvom mjestu, a u razvoju aplikacija po narudžbi ima tržišni udjel od 12,3 posto.

InfoDom hrvatski lider u IT konzaltingu i razvoju aplikacijaNajnovije tržišno istraživanje američkog IDC-a iz 2010. pozicionira tvrtku InfoDom u sam vrh IT usluga u Hrvatskoj u 2009. godini.

InfoDom posluje u području restrukturiranja poslovnih procesa, IT konzaltinga, razvoja aplikacijskog softvera, instalacije i potpore ICT rješenjima te potpore korisnicima informacijskih sustava. Sa 112 zaposlenika, u 2009. ostvaren je prihod od 63,68 milijuna kuna, odnosno 12 milijuna dolara, od čega udjel IT usluga iznosi 99,3 posto ili 11,92 milijuna dolara.

U najnovijem istraživanju hrvatskog tržišta IT usluga pod nazivom »Hrvatsko tržište IT usluga 2010.-2014. i tržišni udjeli 2009.«, u čak dvije kategorije tvrtka InfoDom je zauzela prvo mjesto. Tvrtka je osnovana 1993. da razvija aplikatne proizvode koji podržavaju poslovanje pravnih subjekata, sukladno najnovijim europskim standardima. Njezin dugogodišnji direktor je Slavko Vidović. U kategoriji razvoj aplikacija po narudžbi s tržišnim udjelom od 18 posto InfoDom je na prvom mjestu, a u razvoju aplikacija po narudžbi ima tržišni udjel od 12,3 posto.

Slijede APIS IT sa 10,4 posto, IN2 Group sa 10 posto, King ICT s 8,2 posto, IBM sedam posto, Siemens SIS 4,6 posto, Ecsat 4,5 posto, Croz 4,4 posto, Gisdata Group 4,4 posto, Vestigo 3,9 posto te ostali - 30,2 posto.

U kategoriji IT savjetovanje InfoDom je uvjerljivo na prvom mjestu sa tržišnim udjelom od 16,7 posto.

Slijede, King ICT sa 10,2 posto, Deloitte sa 6,7 posto, KPMG 6,2 posto, CROZ 4,9 posto, Microsoft 4,8 posto, IBM 4,6 posto, Oracle 3,1 posto, Siemens SIS 3,1 posto, Combis 2,9 posto, te ostali 36,8 posto.

InfoDomov poslovni fokus su usluge za gradnju tvrtki znanja te za integraciju poslovanja s pomoću triju platformi: platforme za upravljanje znanjem, platforme za upravljanje poslovnim procesima i informacijske platforme. Udjeli tvrtki na domaćem IT tržištu, posebno kod razvoja aplikacija po narudžbi, pokazuje relativno male udjele i potrebu okrupnjivanja kako tvrtki tako i udjela.

Naime, najveći broj domaćih IT tvrtki, koje zapošljavaju 23.000 uglavnom visoko kvalificiranih radnika, ima manje od 50 zaposlenih, što ih čini nekonkurentnim za veće poslove, posebno za veći iskorak za poslovanje u regiji, ali i za jače konkuriranje međunarodnim ICT tvrtkama, koje već dugi niz godina posluju u Hrvatskoj.

No, i pored toga u našoj regiji, u prvom redu u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, između ostalih, vrlo uspješno posluju King ICT i Combis, koji je nedavno preuzeo T-HT, ali je Combis nastavio djelovati na tržištu kao zasebna tvrtka. On je ovih dana proširio poslovanje na tržište poslovnih LCD uređaja. Tako taj vodeći sistem integrator postaje izravni partner za prezentacijske medije marke Philips, te širi svoju paletu proizvoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik