Investicije EDB-a 2,3 milijarde dinara

Bez autora
Jun 21 2010

Elektrodistribucija Beograd (EDB) će u ovoj godini uložiti u izgradnju i remont postrojenja 2,3 milijadre dinara, što je za petinu više nego lane kada je investirano 1,8 milijardi dinara. Do sada je “utošeno” 600 miliona dinara i u toku su rekonstrukcije na trafostanicama na Karaburmi, u Bariču i Kaluđerici koje će biti puštene u rad na jesen. Počeće i izgradnja trafostanica na Autokomandi i u 32. bloku na Novom Beogradu koje su planirane petogodišnjim planom. Od početka godine pušteno je u rad 40 malih trafostanica, 35 je u izgradnji, a do kraja godine ukupno se planira oko 100. U zimskom i u letnjem periodu oboren je rekord i po potrošnji i po snazi. Potrošnja struje tokom leta je skoro dostigla zimsku potrošnju zbog visokih temepratura i korišćenja klima uređaja. U zimskom periodu potrošnja je bila 28 miliona kilovat sati, a sada je 20 miliona kilovat sati. Prosečno letnje opterećenje upola je niže od zimskog, ali se ta granica pomera zbog klimatskih promena, zbog čega se mora promeniti i politika remonta.

Investicije EDB-a 2,3 milijarde dinara“Elektrodistribucija Beograd (EDB) će u ovoj godini uložiti u izgradnju i remont postrojenja 2,3 milijadre dinara, što je za petinu više nego lane kada je investirano 1,8 milijardi dinara”, saopštio je danas tehnički direktor EDB Miroslav Bosančić.

On je na konferenciji za novinare naveo da je do sada “utošeno” 600 miliona dinara i da su u toku rekonstrukcije na trafostanicama na Karaburmi, u Bariču i Kaluđerici koje će biti puštene u rad na jesen.

Kako je kazao Bosančić, počeće i izgradnja trafostanica na Autokomandi i u 32. bloku na Novom Beogradu koje su planirane petogodišnjim planom.

Bosančić je rekao da je od početka godine pušteno u rad 40 malih trafostanica, 35 je u izgradnji, a do kraja godine ukupno se planira oko 100.

Generalni direkor EDB Stevan Milićević izjavio je da je u zimskom i u letnjem periodu oboren rekord i po potrošnji i po snazi.

On je naveo da je potrošnja struje tokom leta skoro dostigla zimsku potrošnju zbog visokih temepratura i korišćenja klima uređaja.

"U zimskom periodu potrošnja je bila 28 miliona kilovat sati, a sada je 20 miliona kilovat sati", rekao je Milićević.

Državni sekrtetar za energetiku Nikola Rajaković je naveo da je prosečno letnje opterećenje upola niže od zimskog, ali da se ta granica pomera zbog klimatskih promena, zbog čega se mora promeniti i politika remonta.

"Trafostanice su projektovane za unutrašnju temeperaturu od 40 stepeni, a sada imamo slučajeve i da spolja temperatura dostigne taj nivo, što znači da je u trafostanici oko 50 stepeni", rekao je Milićević.

“Uzrok letnjeg vršnog opterećenja su nekvalitetni klima uređaji koji prave veće gubitke i kvare kvalitet prenosa energije”, naglasio je Rajaković.

Prema njegovim račima, država i energetski sektor će morati ubrzo da odrede kako da amortrizuju uticaj klimatskih promena na privredu, uvođenjem biomase u sagorevanje i smanjenjem emisije štetnih gasova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik