Istorijski učinak Hidroelektrana na Trebišnjici

Bez autora
Jun 22 2010

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) su od početka godine proizvele rekordnu količinu struje od osnivanja usljed najvećeg dotoka vode u njene hidroakumulacije. Dotok u hidroakumulaciju Bileća dva puta veći, a u akumulaciju Trebinje tri puta veći od prosjeka zabilježenog u istom vremenskom periodu od njihove izgradnje. Ove godine planirana je proizvodnja 1.042 gigavat-časa električne energije, a već je proizvedeno 842 gigavat-časa, odnosno realizovano je 80,8 odsto godišnje proizvodnje. Očekuje se da će se godišnji plan ispuniti već početkom septembra. I trenutni dotok i međudotok u akumulacije veći je od planiranog zahvaljujući obilnim kišama u proteklih nekoliko dana. Pored izvrsne hidrološke situacije, na prebačaj proizvodnje uticala je i dobra pogonska spremnost sistema HET.

Istorijski učinak Hidroelektrana na TrebišnjiciHidroelektrane na Trebišnjici (HET) su od početka godine proizvele rekordnu količinu struje od osnivanja usljed najvećeg dotoka vode u njene hidroakumulacije.

Blagota Marković, izvršni direktor Direkcije za upravljanja sistemom HET-a, kazao je da je dotok u hidroakumulaciju Bileća dva puta veći, a u akumulaciju Trebinje tri puta veći od prosjeka zabilježenog u istom vremenskom periodu od njihove izgradnje.

"Ove godine planirana je proizvodnja 1.042 gigavat-časa električne energije, a već smo proizveli 842 gigavat-časa, odnosno realizovali 80,8 odsto godišnje proizvodnje. Očekujemo da ćemo godišnji plan ispuniti već početkom septembra", naglasio je Marković.

On objašnjava da je i trenutni dotok i međudotok u akumulacije veći od planiranog zahvaljujući obilnim kišama u proteklih nekoliko dana. Pored izvrsne hidrološke situacije, Marković ističe da je na prebačaj proizvodnje uticala i dobra pogonska spremnost sistema HET.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik