Otvorena nova fabrika čvrstih farmaceutskih proizvoda kompanije “Galenika”

Bez autora
Jun 21 2010

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio je danas novu fabriku čvrstih farmaceutskih proizvoda kompanije “Galenika” čija je vrednost više od 50 miliona evra. Otvaranje nove fabrike predstavlja razvojnu šansu da “Galenika” postane regionalni lider u farmaceutskoj industriji. Za “Galeniku” se polako otvara tržište, a tome pomažu i sporazumi o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa više zemalja, uključujući i Rusku Federaciju, koji omogućuju da lekovi budu oslobođeni carine i da se njima slobodno trguje. Srbija ima potencijale da razvija vlastitu farmaceutsku industriju. Nakon ove investicije “Galenika” će postati konkurentnija, pri čemu će Vlada pružiti neophodnu podršku za izvoz proizvoda na strana tržišta, pa i na tržišta Afrike i Azije. Ova kompanija uvela je neophodne standarde, što će joj omogućiti da izvozi i na tržište Evropske unije i Ruske Federacije. Privatizacija kompanije je bila neuspešna i od prodaje se odustalo jer se na tender nisu javile kompanije koje bi bile jače od tadašnjih potencijala “Galenike”.

Otvorena nova fabrika čvrstih farmaceutskih proizvoda kompanije “Galenika”Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković otvorio je danas novu fabriku čvrstih farmaceutskih proizvoda kompanije “Galenika” čija je vrednost više od 50 miliona evra.

Otvaranje nove fabrike predstavlja razvojnu šansu da “Galenika” postane regionalni lider u farmaceutskoj industriji.

Za “Galeniku” se polako otvara tržište, a tome pomažu i sporazumi o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa više zemalja, uključujući i Rusku Federaciju, koji omogućuju da lekovi budu oslobođeni carine i da se njima slobodno trguje.

Srbija ima potencijale da razvija vlastitu farmaceutsku industriju. Nakon ove investicije “Galenika” će postati konkurentnija, pri čemu će Vlada pružiti neophodnu podršku za izvoz proizvoda na strana tržišta, pa i na tržišta Afrike i Azije.

Ova kompanija uvela je neophodne standarde, što će joj omogućiti da izvozi i na tržište Evropske unije i Ruske Federacije. Privatizacija kompanije je bila neuspešna i od prodaje se odustalo jer se na tender nisu javile kompanije koje bi bile jače od tadašnjih potencijala “Galenike”.

Kapacitet nove fabrike približno je dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje. Njenim puštanjem u rad ukupni kapaciteti kompanije će se udvostručiti. U pogonima na površini od 10.000 kvadratnih metara, koji su u potpunosti automatizovani, biće zaposleno 150 radnika, uglavnom visokoobrazovanih. Fabrika je jedna od najvećih u regionu i obezbeđeni su svetski standardi proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik