Pad prometa i rast narudžbi u industriji u travnju

Bez autora
Jun 19 2010

Ukupan promet hrvatske industrije u travnju ove godine bio je manji za 8,9 posto u usporedbi s travnjem prošle godine, dok su istovremeno ukupno primljene nove narudžbe u industriji povećane za 11,1 posto. Podaci DZS-a za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je ukupni promet industrije smanjen za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupno primljene nove narudžbe manje su za 9,3 posto. Ukupni desezonirani promet industrije u travnju ove godine u odnosu na ožujak porastao je za 1,6 posto pri čemu je na domaćem tržištu pao za 1,2 posto, a na stranom tržištu porastao je za 1,3 posto. Na godišnjoj razini, ukupni promet, kalendarski prilagođen, manji je za 8,9 posto. Pritom je promet na domaćem tržištu bio manji za 10,1 posto, a na stranom tržištu povećan je za dva posto. Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje da je promet industrije u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine povećan samo kod kapitalnih proizvoda, za 12 posto.

Pad prometa i rast narudžbi u industriji u travnjuUkupan promet hrvatske industrije u travnju ove godine bio je manji za 8,9 posto u usporedbi s travnjem prošle godine, dok su istovremeno ukupno primljene nove narudžbe u industriji povećane za 11,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Podaci DZS-a za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je ukupni promet industrije smanjen za 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a ukupno primljene nove narudžbe manje su za 9,3 posto.

Ukupni desezonirani promet industrije u travnju ove godine u odnosu na ožujak porastao je za 1,6 posto pri čemu je na domaćem tržištu pao za 1,2 posto, a na stranom tržištu porastao je za 1,3 posto.

Na godišnjoj razini, ukupni promet, kalendarski prilagođen, manji je za 8,9 posto. Pritom je promet na domaćem tržištu bio manji za 10,1 posto, a na stranom tržištu povećan je za dva posto.

Godišnja usporedba na razini glavnih industrijskih grupacija pokazuje da je promet industrije u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine povećan samo kod kapitalnih proizvoda, za 12 posto.

Istodobno je kod intermedijarnih proizvoda smanjen za 14,2 posto, energije za 21 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 6,4 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 13,1 posto.

Kod novih narudžbi statistika na mjesečnoj razini (desezonirani indeksi) pokazuje rast u travnju u usporedbi s prethodnim mjesecom za 25,9 posto, pri čemu su na domaćem tržištu narudžbe porasle za 13 posto, a na stranom za više od 200 posto.

Statistički podaci na godišnjoj razini pokazuju da su nove narudžbe u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine porasle za 11,1 posto.

Pritom su narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi s domaćeg tržišta pale za 1,2 posto, dok su narudžbe sa stranih tržišta povećane za više od 200 posto.

Podaci prema GIG-u pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao rast narudžbi netrajnih proizvoda za široku potrošnju koje su porasle za 85,9 posto.

Kod ostalih se pak kategorija bilježi pad narudžbi pa su narudžbe trajnih proizvoda za široku potrošnjuu travnju ove u odnosu na travanj prošle godine manje za 85,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,4 posto, a kapitalnih proizvoda za 0,9 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik