Riješen problem prevoza do Ćilipa

Bez autora
Jun 19 2010

Crnogorski prevoznici moći će u narednom periodu da prevoze putnike do hrvatskog aerodroma Ćilipi i istim autobusom u povratku vraćaju novu grupu, bez dozvole koja se do sada tražila, dogovorili su se pomoćnici resornih ministarstava Crne Gore i Hrvatske Mirel Radić-Ljubisavljević i Ante Neveščanin. Prema dogovorenom rješenju, crnogorski prevoznici će prevoziti putnike uz ovjerene knjige putnih listova i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom. Dogovoreno je da crnogorski i hrvatski prevoznici nesmetano obavljaju transfer putnika iz Crne Gore do aerodroma Ćilipi i obratno, kao i iz Hrvatske do aerodroma u Tivtu, u skladu sa Interbus ugovorom. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske obavijestilo je nadležne inspekcijske i kontrolne organe te zemlje da u provjeri vremena vožnje crnogorskih vozača primjenjuju isključivo pravila propisana AETR sporazumom.

Riješen problem prevoza do ĆilipaCrnogorski prevoznici moći će u narednom periodu da prevoze putnike do hrvatskog aerodroma Ćilipi i istim autobusom u povratku vraćaju novu grupu, bez dozvole koja se do sada tražila, dogovorili su se pomoćnici resornih ministarstava Crne Gore i Hrvatske Mirel Radić-Ljubisavljević i Ante Neveščanin.

Prema dogovorenom rješenju, crnogorski prevoznici će prevoziti putnike uz ovjerene knjige putnih listova i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom - saopšteno je poslije jučerašnjih razgovora u Makarskoj.

Dogovoreno je da crnogorski i hrvatski prevoznici nesmetano obavljaju transfer putnika iz Crne Gore do aerodroma Ćilipi i obratno, kao i iz Hrvatske do aerodroma u Tivtu, u skladu sa Interbus ugovorom - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske obavijestilo je nadležne inspekcijske i kontrolne organe te zemlje da u provjeri vremena vožnje crnogorskih vozača primjenjuju isključivo pravila propisana AETR sporazumom.

- Ubuduće, pri kontroli vremena vožnje na teritoriji Hrvatske neće se tražiti tahografski listići za prethodnih 28 dana, već u odnosu na prošlih sedam dana - objasnili su iz ministarstva.

Radić i Neveščanin razgovarali su i o mogućnosti oslobađanja prevoznika od režima dozvola i o potpunoj liberalizaciji prevoza u cilju uklanjanja administrativnih barijera i smanjenja troškova.

- Hrvatska strana nije bila spremna da prihvati prijedlog, objašnjavajući da prevoz tereta između dvije države neće biti moguće liberalizovati sve dok Crna Gora bude naplaćivala ekološku taksu - kazali su iz Ministarstva.

Hrvatsko ministarstvo uputilo je Vladi te zemlje prijedlog sa zahtjevom za uvođenje, po recipročnoj osnovi, iste vrste takse za crnogorska vozila koja saobraćaju preko teritorije Hrvatske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik