UTIP Crna Gora u gubitku

Bez autora
Jun 21 2010

Ugostiteljsko-turističko preduzeće Crna Gora ostvarilo je prošle godine 959,8 hiljada eura profita, 15 odsto manje nego 2008. Prošlogodišnji finansijski rezultati preduzeća bili su nešto lošiji nego 2008. godine, najviše zbog uticaja globalne ekonomske krize. Ti rezultati su, međutim, dosta dobri, s obzirom na to da smo u prošloj godini imali politiku smanjenja cijena, kao i da je broj noćenja i dolazaka smanjen u odnosu na 2008. godinu. Rast broja noćenja i dolazaka prošle godine zabilježio jedino hotel Siti, ali ti podaci nijesu realni, s obzirom na to da je taj objekat 2008. godine radio četiri mjeseca manje nego prošle. UTIP Crna Gora je u prošloj godini zabilježio 1,6 odsto manje posjeta, dok je broj noćenja oslabio šest odsto. Dobit, koju je prošle godine ostvario UTIP, preusmjerena je na pokrivanje gubitaka iz ranijih perioda. Predstavnici revizorske kuće Reviko su u izvještaju saopštili da imaju rezervu prema stavci koja se odnosi na kapital kompanije, s obzirom na to da prema podacima Centralne depozitarne agencije on iznosi 17,9 miliona eura, a prema knjigama preduzeća 9,35 miliona eura.

UTIP Crna Gora u gubitkuUgostiteljsko-turističko preduzeće Crna Gora ostvarilo je prošle godine 959,8 hiljada eura profita, 15 odsto manje nego 2008, pokazao je izvještaj o poslovanju kompanije koji je danas usvojila Skupština akcionara.

Šef računovodstva UTIP-a, Dražen Janković, kazao je da su prošlogodišnji finansijski rezultati preduzeća bili nešto lošiji nego 2008. godine, najviše zbog uticaja globalne ekonomske krize. »Ti rezultati su, međutim, dosta dobri, s obzirom na to da smo u prošloj godini imali politiku smanjenja cijena, kao i da je broj noćenja i dolazaka smanjen u odnosu na 2008. godinu«, rekao je Janković na sjednici.

On je dodao da je rast broja noćenja i dolazaka prošle godine zabilježio jedino hotel Siti, ali da ti podaci nijesu realni, s obzirom na to da je taj objekat 2008. godine radio četiri mjeseca manje nego prošle.

UTIP Crna Gora je u prošloj godini zabilježio 1,6 odsto manje posjeta, dok je broj noćenja oslabio šest odsto.

Janković je objasnio i da je dobit, koju je prošle godine ostvario UTIP, preusmjerena na pokrivanje gubitaka iz ranijih perioda.

Predstavnici revizorske kuće Reviko su u izvještaju saopštili da imaju rezervu prema stavci koja se odnosi na kapital kompanije, s obzirom na to da prema podacima Centralne depozitarne agencije on iznosi 17,9 miliona eura, a prema knjigama preduzeća 9,35 miliona eura. Iz revizorske kuće su kazali da neusaglašenost tih podataka datira još iz 1993. godine, kao i da bi za njihovo usaglašavanje bilo neophodno obaviti procjenu imovine preduzeća.

Dioničari UTIP-a ponovo su danas izabrali Žarka Burića, Dragana Đukića i Petra Ivanovića za članove Odbora direktora. Oni su Odbor direktora ovlastili da pokrene postupak za izmjenu plana za hotel Crne Gora, kako bi se omogućila njegova rekonstrukcija u skladu sa ugovorom sa Hilton internešnlom.

Ugovorom, koji su krajem maja potpisali predstavnici UTIP-a i Hiltona, predviđeno je da ta hotelska kompanija narednih 15 godina upravlja hotelom Crna Gora.

Predstavnici Odbora direktora UTIP-a, u čijem sastavu posluje hotel Crna Gora, očekuju da će rekonstrukcijom tog hotelskog objekta biti podignut nivo usluga u ukupnom turističkom proizvodu. Oni su, nakon potpisivanja ugovora, saopštili da se idejno rješenje za novi hotel priprema, a da je početak rekonstrukcije, koja bi trebalo da traje najmanje dvije godine, planiran za februar naredne.

Većinski vlasnik UTIP-a, kompanija Normal turs će, kako je najavljeno, u rekonstrukciju hotela investirati oko 35 do 40 miliona eura.

Akcionari UTIP-a usvojili su i odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, Siti hotel, kako bi Hilton sa njima potpisao ugovor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik