BiH je autsajder u pisanju projekata

Bez autora
Mar 12 2018

S ciljem podrške unapređenju kompetencija bh. preduzeća, Vanjskotrgovinska komora BiH je u saradnji sa European Training Academy organizovala dvodnevnu edukaciju na temu EU Horizont 2020 - Instrument za MSP. Na obuci, koja se održava danas i sutra, će biti predstavljene teme poput mogućnosti za finansiranje u periodu od 2018. do 2020. u okviru Horizonta 2020, odnosno SME instrumenta, strategije za dobijanje finansijskih sredstava, primjeri iz prakse i slično. Preduzeća iz BiH imaju priliku aplicirati za ovaj fond, međutim, do sada nismo imali neke rezultate.

BiH je autsajder u pisanju projekataS ciljem podrške unapređenju kompetencija bh. preduzeća, Vanjskotrgovinska komora BiH je u saradnji sa European Training Academy organizovala dvodnevnu edukaciju na temu EU Horizont 2020 - Instrument za MSP.

Na obuci, koja se održava danas i sutra, će biti predstavljene teme poput mogućnosti za finansiranje u periodu od 2018. do 2020. u okviru Horizonta 2020, odnosno SME instrumenta, strategije za dobijanje finansijskih sredstava, primjeri iz prakse i slično.

- Preduzeća iz BiH imaju priliku aplicirati za ovaj fond, međutim, do sada nismo imali neke rezultate. Zbog toga smo i organizovali ovu radionicu kako bismo obučili svoje članice kako da napišu pravi projekt koji će biti prepoznatljiv, aktivan i podržan od ovog fonda, kazala je Elma Kovačević Bajtal, direktorica Sektora za edukaciju VTK BiH, te dodala kako grant iz fonda Horizont 2020 iznosi 50.000 eura.

Aldin Ćelović, predstavnik Evropske trening akademije za BiH, kazao je kako je BiH priličan autsajder u pisanju projekata i preuzimanju sredstava iz ovakvih fondova, stoga je cilj ovakvih radionica da se to popravi.

- Svi moramo raditi na tome da se ta slika popravi, da budemo što atraktivniji i da počnemo pisati dobre projekte. Činjenica je da mi nemamo tu neku kulturu pisanja projekata, ali ovakve radionice imaju cilj da to promijene, da ne budemo više autsajderi i da imamo dobre projekte za koje ćemo dobijati sredstva, poručio je Ćelović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik