Centralna banka BiH: Rast ekonomske aktivnosti u 2019. godini

Bez autora
Dec 20 2018

Centralna banka BiH će i ovu godinu kao što je to bio slučaj i ranijih godina, završiti pozitivno i u narednoj godini će nastaviti da vodi stabilnu monetarnu politiku, rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić tokom novogodišnjeg druženja sa predstavnicima medija. Tako je prema podacima Centralne banke BiH ekonomska aktivnost u prvom polugodištu 2018. godine viša u odnosu na isti period 2017. godine. Tokom godine na izmaku, kako je rečeno, ali i ranijih godina, stvoreni su preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u 2019. godini. Tako su u proteklom periodu provedene neke neophodne reforme, omogućen je izvoz novih roba na tržište EU i druga tržišta, te su stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija u zemlji.

Centralna banka BiH: Rast ekonomske aktivnosti u 2019. godiniCentralna banka BiH će i ovu godinu kao što je to bio slučaj i ranijih godina, završiti pozitivno i u narednoj godini će nastaviti da vodi stabilnu monetarnu politiku, rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić tokom novogodišnjeg druženja sa predstavnicima medija.

Tako je prema podacima Centralne banke BiH ekonomska aktivnost u prvom polugodištu 2018. godine viša u odnosu na isti period 2017. godine.

Tokom godine na izmaku, kako je rečeno, ali i ranijih godina, stvoreni su preduslovi za rast ekonomske aktivnosti u 2019. godini. Tako su u proteklom periodu provedene neke neophodne reforme, omogućen je izvoz novih roba na tržište EU i druga tržišta, te su stvoreni uslovi za nastavak infrastrukturnih investicija u zemlji. Također BiH je "na ruku" išao i privredni oporavak u zemljama našim glavnim trgovinskim partnerima.

Međutim, da li će ekonomska aktivnost biti intenzivirana u odnosu na dosadašnje trendove, što je, kako je istaknuto "svakako poželjno imajući u vidu trenutni nivo razvoja", ovisi i o dinamici nastavka provođenja strukturalnih reformi, kao i brzini konstituisanja i načinu funkcionisanja vlasti u narednim mjesecima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik