Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate

Bez autora
Sep 30 2018

Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate, zaključeno je na Konferenciji “Privreda Republike Srpske do 2022. godine”. Rast industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda, samo su neki od pokazatelja.Iz Vlade poručuju da što prije treba povećati minimalnu i prosječnu platu. Povećanje neoporezivog dijela plate sa 200 na 500 maraka, refundiranje porodiljskog bolovanja u brutu, samo su neke od mjera kojima je rasterećena poslovna zajednica u Srpskoj. Iz Vlade ne spore da ovim putem treba nastaviti, ali izričiti da mora biti i povećanje plate. Poslodavci su za to pod uslovom da budu veći prihodi.

Dobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultateDobra saradnja Vlade Srpske i poslovne zajednice daje rezultate, zaključeno je na Konferenciji “Privreda Republike Srpske do 2022. godine”. Rast industrijske proizvodnje i bruto domaćeg proizvoda, samo su neki od pokazatelja.

Iz Vlade poručuju da što prije treba povećati minimalnu i prosječnu platu.

Povećanje neoporezivog dijela plate sa 200 na 500 maraka, refundiranje porodiljskog bolovanja u brutu, samo su neke od mjera kojima je rasterećena poslovna zajednica u Srpskoj.

Iz Vlade ne spore da ovim putem treba nastaviti, ali izričiti da mora biti i povećanje plate. Poslodavci su za to pod uslovom da budu veći prihodi.

“Neko fiktivno povećanje plata bez realnih prihoda, svako preduzeće dovodi u dubiozu”, istakao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić.

Željka Cvijanović predsjednica Vlade Srpske kaže da u vrlo kratkom roku najniža plata mora da bude 500, a prosječna pod hitno 1.000 maraka.

Privrednici smatraju da znaju način kako da to bude ostvareno. Njihov prijedlog - neplaćena pauza i smanjenje broja prazničnih dana. Višak prihoda od toga da ide na račun radnika.

“Jedan dan praznika u neto iznosu prema sadašnjim prosječnim platama košta 10.300.000 KM. Pauza na godišnjem nivou košta 180 miliona”, ističe Borko Đurić predsjednik Privredne komore Srpske.

O radu nedjeljom i prihodima od tog dana za sada ne govore. Dobra saradnja socijalnih partnera dala je rezultate - već 16. kvartal zaredom raste BDP, povećan je broj zaposlenih u realnom sektoru i pokrivenost uvoza izvozom.

“Nominalni rad domaćih proizvoda koji je prije deset, 12 godina bio oko pet milijardi KM, sada je prešao 10,5 zšto govori o povećanju od 100 odsto”, navodi Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić navodi da je rast privrede u Srpskoj vidljiv iz godine u godinu.

“Možda se po pojedinim oblastima on periodično mijenja, ali je to doprinijelo razvoju BDP-a”, kaže Đokić.

Iz Vlade poručuju da treba insistirati na povećanju investicija, stvaranju novog proizovada i podsticaju domaćih investitora. Socijalni partneri su saglasni da treba pojačati i kontrole.

“U nekim granama čak za 80 odsto se razlikuju plate, nego u drugim u istoj grani”, kaže Đurić

Željka Cvijanović premijerka Srpske ističe da treba da se suočimo sa sivom ekonomijom, koja je veliki problem.

Poslodavci mišljenja da je za razvoj važna i politička stabilnost.

“Mi dok imamo ovakvu situaciju u BiH teško je da možemo doći do privrednog rasta”, rekao je Škrebić.

Oko 75 odsto zacrtanih mjera iz memoranduma o zajedničkim politikama koji su potpisali Vlada i poslodavci već su realizovane. Ostale, kažu, biće završene do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik