Kraće vrijeme i manji troškovi gašenja firmi

Bez autora
May 03 2018

Skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak omogućiće brže zatvaranje onih firmi koje ispunjavaju sve uslove za to, uz minimalne troškove. Ova novina omogućena je Nacrtom zakona o likvidacionom postupku, koji je Vlada Srpske usvojila na posljednjoj sjednici. Skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak sprovodi se tako da poslije donesene odluke o prestanku rada preduzeća svi ortaci, članovi ili akcionari preduzeća daju notarski ovjerene izjave da su izmirene sve obaveze prema povjeriocima i radnicima i da se slažu da se sprovede ovaj postupak. U skraćenom dobrovoljnom likvidacionom postupku takođe ne treba da bude imenovan likvidacioni upravnik i samim tim troškovi su svedeni na minimum - navedeno je u nacrtu zakona.

Kraće vrijeme i manji troškovi gašenja firmiSkraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak omogućiće brže zatvaranje onih firmi koje ispunjavaju sve uslove za to, uz minimalne troškove.

Ova novina omogućena je Nacrtom zakona o likvidacionom postupku, koji je Vlada Srpske usvojila na posljednjoj sjednici.

- Skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak sprovodi se tako da poslije donesene odluke o prestanku rada preduzeća svi ortaci, članovi ili akcionari preduzeća daju notarski ovjerene izjave da su izmirene sve obaveze prema povjeriocima i radnicima i da se slažu da se sprovede ovaj postupak. U skraćenom dobrovoljnom likvidacionom postupku takođe ne treba da bude imenovan likvidacioni upravnik i samim tim troškovi su svedeni na minimum -  navedeno je u nacrtu zakona.

Novina u ovom zakonskom rješenju odnosi se i na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, odnosno likvidacioni upravnik, uz saglasnost povjerilaca, pokretnu imovinu koja nije unovčena može predati humanitarnim organizacijama, socijalnim i obrazovnim ustanovama ako one na to pristaju.

U poslovnoj zajednici koja je insistirala na donošenju ovog zakonskog rješenja navode da je neophodno ubrzati proces likvidacije preduzeća jer su dosadašnje prakse pokazale da taj proces dugo traje i iziskuje velike troškove. 

- Do sada je likvidacioni postupak dosta dugo trajao i tu proceduru treba skratiti. Pored toga, s jedne strane u RS imamo ubrzanu proceduru otvaranja firmi, a novim zakonskim rješenjem omogućeno je da ona preduzeća koja imaju dovoljno likvidnog novca i žele ići u neke nove poduhvate likvidaciju mogu završiti u što kraćem vremenskom periodu, uz minimalne troškove - kazala je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić, koja je bila i član radne grupe koja je učestvovala u izradi Nacrta zakona o likvidacionom postupku.

Ristićeva očekuje i da učešćem šire društvene zajednice dodatno bude unaprijeđen tekst ovog zakonskog rješenja kroz javne rasprave.

Reforme

U programu ekonomskih reformi RS za period 2018-2020. godine navedeno je da će Vlada RS inovirati Zakon o likvidacionom postupku.

- Cilj donošenja novog zakona je smanjenje troškova i ubrzanje procedure zatvaranja preduzeća jer su osnovni problemi u likvidacionom postupku dužina trajanja samog postupka, ali i veliki troškovi - navedeno je u Nacrtu zakona o likvidacionom postupku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik