Od siromašnog dijela Ruskog carstva do najboljeg mjesta za život

Bez autora
May 29 2018

Finska je danas po mnogim kriterijumima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i uopšteno je jedno od najboljih mjesta za život. Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerovatno da je do prije stotinjak godina Finska bila veoma siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi. Nakon osamostaljenja, osnivanja republike 1917. godine, Finska je postigla ekonomski napredak iako se u početku budućnost nije činila tako sjajnom. U vrijeme raspada Ruskog carstva 1917. godine, Finska je bila najslabija ekonomija sjevera Evrope.

Od siromašnog dijela Ruskog carstva do najboljeg mjesta za životFinska je danas po mnogim kriterijumima jedna od najuspješnijih zemalja svijeta. Spada među najbogatije zemlje svijeta, ima vrhunsko školstvo, vrhunsku administraciju, vrlo niske stope kriminala i korupcije, i uopšteno je jedno od najboljih mjesta za život.

Iz današnje perspektive zvuči gotovo nevjerovatno da je do prije stotinjak godina Finska bila veoma siromašni dio Ruskog carstva u kojem se čak i umiralo od gladi.

Nakon osamostaljenja, osnivanja republike 1917. godine, Finska je postigla ekonomski napredak iako se u početku budućnost nije činila tako sjajnom. U vrijeme raspada Ruskog carstva 1917. godine, Finska je bila najslabija ekonomija sjevera Evrope.

Smještena na vanjskim ivicama sfere uticaja velikih evropskih industrijskih sila - Velike Britanije, Njemačke i Švedske - pojavila se nova nezavisna Finska za koju se očekivalo da će ostati siromašno, periferno područje.

Stotinjak godina kasnije Finska je jedna od najnaprednijih svjetskih ekonomija čiji građani imaju visoki životni standard, a industrija, visokotehnološki proizvodi, u mnogim segmentima dominiraju na globalnom tržištu.

Nakon Drugog svjetskog rata došlo je do snažnog razvoja metalske industrije, što je kasnije bio temelj izvoznog uspjeha Finske. Uz to, naravno, imali su i tradicionalno jaku drvnu industriju.

Finska se danas ističe u izvozu tehnologije, ima veliki broj startupa. Osim drva i nekoliko minerala, Finska zavisi o uvozu sirovina, a zbog hladne klime, razvoj poljoprivrede ograničen je na nekoliko osnovnih proizvoda.

Rast stanovništva

Finska ima, po nekima, najbolji obrazovni sistem na svijetu.

Ono po čemu se Finska posebno ističe, a što je ključno za uspjeh svake zemlje - jest obrazovanje. Finski učenici redovno su među najboljima na međunarodnim testiranjima. Obrazovanje u Finskoj je obavezno i besplatno od 7 do 16 godine, a način rada u školama vrlo inovativan.

Na primjer, finski učenici uglavnom ne pišu zadaće kod kuće jer se smatra da se učenje treba odvijati u školi. Nema stalnog ocjenjivanja kao u većini školskih sistema u svijetu, već se učenici testiraju dva puta godišnje.

Nastava je vrlo fleksibilna, učenike se potiče na istraživanje, razmišljanje i shvaćanje, a ne na pamćenje informacija. Učenici koji su slabiji u određenim područjima dobivaju dodatnu pomoć u učenju.

Finska spada i među najinovativnije zemlje svijeta. Čak tri odsto zaposlenih - najviše u svijetu - radi u sektoru istraživanja i razvoja. Zahvaljujući nekadašnjem uspjehu Nokije, u Finskoj se razvio klaster visokotehnoloških kompanija.

Finsko društvo snažno podržava poduzetništvo te imaju razvijenu startup scenu. Da imaju povoljne uslove za razvoj biznisa, svjedoči i 13. mjesto na Doing Business tabeli Svjetske banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik