Raste broj kompanija, vrijednost ukupne imovine, vrijednost prihoda...

Bez autora
May 23 2018

Finansijsko-informatička agencija FBiH - FIA prezentirala je pokazatelje finansijskog poslovanja, uporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i privrednim granama osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja za 2017. godinu.Tom prilikom direktor FIA Esad Mahmutović govorio je o radu, postignutim rezultatima, proizvodima i uslugama Agencije, te finansijskim pokazateljima u periodu od tri godine i određenim pokazateljima iz Jedinstvenog registra računa Federacije BiH.

Raste broj kompanija, vrijednost ukupne imovine, vrijednost prihoda...Finansijsko-informatička agencija FBiH - FIA prezentirala je pokazatelje finansijskog poslovanja, uporedne preglede podataka na nivou Federacije BiH, po kantonima i privrednim granama osnovu podataka iz Registra finansijskih izvještaja za 2017. godinu.

Tom prilikom direktor FIA Esad Mahmutović govorio je o radu, postignutim rezultatima, proizvodima i uslugama Agencije, te finansijskim pokazateljima u periodu od tri godine (od 2015. do 2017. godine) i određenim pokazateljima iz Jedinstvenog registra računa Federacije BiH.

U dokumentu "Pregled finansijskog poslovanja preduzeća FBiH u 2017. godini” namijenjenom opštoj informiranosti, planerima i donosiocima odluka iz domena makroekonomskog menadžmenta, predstavjeno je pet serija podataka i pokazatelja.

“Prema podacima FIA, finansijske izvještaje za 2017. godinu predala su 22.343 privredna društva, 8.496 udruženja građana, 35 banaka, 1.593 budžetske organizacije, 12 fondova i 17 osiguravajućih kuća. No, prema podacima do kojih je došla FIA, 26.822 obveznika predaje finansijskih izvještaja nisu predala finansijski izvještaj za 2017. godinu”, kazao je Mahmutović.

Mahmutović je predstavio i pokazatelje finansijskog poslovanja privrednih društava u FBiH, na osnovu finansijskih izvještaja za posljednje tri godine.

“Iz pokazatelja do kojih smo došli obradom podataka iz finansijskih izvještaja trend rasta je prisutan u FBiH u protekle tri godine i to u porastu broja kompanija, vrijednosti ukupne imovine, vrijednosti prihoda, prihodima od izvoza, broja zaposlenih, broja kompanija sa ostvarenom dobiti, kao i ukupne ostvarene dobiti. Smanjuje se broj kompanija sa gubitkom, kao i ukupni iznos gubitka u kompanijama u FBiH u protekle tri godine”, rekao je Mahmutović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik