"Reumal" pored milionskog minusa zaposlio 62 radnika bez raspisivanja konkursa

Bez autora
Oct 25 2018

Iako je prošlu godinu završila s gubitkom od 2,19 miliona, Javnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje - lječilište "Reumal" Fojnica to nije smetalo da zaposli 62 radnika bez raspisivanja konkursa. Kako stoji u revizorskom izvještaju za 2017. godinu, ova firma dobila je negativnu ocjenu, a revizori navode da je poznato lječilište poslovalo netransparentno, bez adekvatne dokumentacije, bez podataka o kreditima i isplaćenim ratama... Nisu uplaćivani doprinosi i porezi, zaposlen je navedeni broj radnika, od avgusta do decembra prošle godine ostvaren je pomenuti gubitak, a u tom periodu nisu uplaćivani ni doprinosi, a ni pripadajući porezi od 640.971 KM. Takođe, ova firma na dan 31. decembra 2017. godine ima neizmirene obaveze za pripadajuće doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz ranijeg razdoblja.

“Reumal” pored milionskog minusa zaposlio 62 radnika bez raspisivanja konkursaIako je prošlu godinu završila s gubitkom od 2,19 miliona, Javnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju i banjsko liječenje - lječilište "Reumal" Fojnica to nije smetalo da zaposli 62 radnika bez raspisivanja konkursa.

Kako stoji u revizorskom izvještaju za 2017. godinu, ova firma dobila je negativnu ocjenu, a revizori navode da je poznato lječilište poslovalo netransparentno, bez adekvatne dokumentacije, bez podataka o kreditima i isplaćenim ratama...

Nisu uplaćivani doprinosi i porezi, zaposlen je navedeni broj radnika, od avgusta do decembra prošle godine ostvaren je pomenuti gubitak, a u tom periodu nisu uplaćivani ni doprinosi, a ni pripadajući porezi od 640.971 KM. Takođe, ova firma na dan 31. decembra 2017. godine ima neizmirene obaveze za pripadajuće doprinose za mirovinsko i invalidsko osiguranje iz ranijeg razdoblja.

Skrenuta je pažnja i da vrijednost temeljnog kapitala nije usaglašena u poslovnim knjigama i sudskom registru, jer je u financijskim izvješćima, na dan 31. decembra 2017. godine iskazan od 21.178.980 KM, a u rješenju o upisu u sudski registar 42.045.397 KM.

Nije, kako navode revizori, izvršena ispravka vrijednosti potraživanja od 1,77 miliona KM na teret rashoda starijih od godinu dana, a kao posljedica navedenog rashodi su manje iskazani za navedeni iznos. Za izvršenu nabavku robe, usluga i radova vrijednosti 2,43 milion, iako je bila u obavezi, ustanova nije primjenjivala odredbe Zakona o javnim nabavkama. Revizori su, takođe, konstatovali da nije osigurano nadgledanje, praćenje i relevantno izvještavanje o funkcionisanju unutrašnjih kontrola u cilju identifikacije slabosti i predlaganja mjera za njihovo otklanjanje.

Revizori u izvještaju ističu da ova ustanova u 2017. godini nije osigurala relevantnu dokumentaciju, po kojoj od tri zaključena ugovora o dugoročnom kreditu otplaćuje rate i kamate temeljem preuzimanja sudužništva za kredite gospodarskog društva "Nature Concept Fojnica" d.o.o. Fojnica, a samim tim i da li su stečeni ili ne uslovi za preuzimanje imovinskih prava i obveza po predmetnom kreditu i upravljanja nad objektom dužnika.

Revizori traže i da se preispita opravdanost dokapitalizacije društva "Nature Concept Fojnica" d.o.o. Fojnica, koja je dovela do smanjenja učešća državnog kapitala u navedenom društvu.

Također, blagovremeno nisu poduzete sve potrebne aktivnosti zaštite imovine te osiguranja tekuće likvidnosti ustanove. Bilješke uz financijska izvješća nisu sačinjene u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardom, a revizorima nije prezentiran ni cjeloviti financijski izvještaj.

Menadžment "Reumala" nije odgovorio na upit "Nezavisnih" o negativnoj ocjeni revizora koja se tiče finansija. U uredu tehničkog sekretara su nam rekli da su naš broj i pitanje proslijedili direktoru te da će on, ako ocijeni da treba, pozvati "Nezavisne" i dati odgovor.

Na upit novinara kojim putem bi mogli doći do direktora kako bi razgovarali, u njegovom uredu su odgovorili da taj put ne postoji i da će se on javiti ako bude htio. Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" direktor niti ko iz menadžementa firme nije nam se javio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik