Sudski sporovi će trajati najduže šest godina

Bez autora
Mar 12 2018

Trajanje sudskih sporova u Srpskoj više ne bi trebalo da traje unedogled. Biće ograničeno na do šest godina. To se predviđa donošenjem Zakona o suđenju u razumnom roku.Ministarstvo pravde, po naredbi Ustavnog suda BiH, napisalo je radnu verziju tog zakona, koja bi tek trebalo da se uputi u proceduru. Smatramo da je to neophodno. Ja vjerujem da ćemo do kraja godine ili u narednoj godini donijeti jedan takav zakon. Ono što je veoma važno jeste da stvorimo sudovima kadrovske i sve druge tehničke uslove da mogu postupati u razumnom roku, rekao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Sudski sporovi će trajati najduže šest godinaTrajanje sudskih sporova u Srpskoj više ne bi trebalo da traje unedogled. Biće ograničeno na do šest godina. To se predviđa donošenjem Zakona o suđenju u razumnom roku.

Ministarstvo pravde, po naredbi Ustavnog suda BiH, napisalo je radnu verziju tog zakona, koja bi tek trebalo da se uputi u proceduru.

"Smatramo da je to neophodno. Ja vjerujem da ćemo do kraja godine ili u narednoj godini donijeti jedan takav zakon. Ono što je veoma važno jeste da stvorimo sudovima kadrovske i sve druge tehničke uslove da mogu postupati u razumnom roku”, rekao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Uradili bismo to po ugledu na dosadašnje proširenje pravosudnih institucija u Banjaluci, Zvorniku i Prijedoru. Predsjednik novoosnovanog Okružnog suda u Prijedoru, kaže da je otvaranje novih institucija ubrzalo rješavanje predmeta. Smatra da je problem, zapravo, u manjku sudija. Ne treba, kaže, da se zaboravi i to da Zakon o krivičnom postupku i Zakon o parničnom postupku već propisuju rokove po fazama suđenja.

"Naravno, oni sudovi koji su preopterećeni predmetima, između kojih je, recimo i Osnovni sud u Prijedoru i neki sudovi u BiH, ti se rokovi ne mogu ispoštovati. Mislim da je tu više problem u nepopunjenosti sudija”, rekao je predsjednik novoosnovanog Okružnog suda u Prijedoru Duško Milojica.

Pravnici kažu da su posljedice predugih suđenja vidljive u parničnim sporovima. Primjer je da niži sud dodijeli zemljište jednoj strani, koja počne ulaganja, a onda sve propadne, jer viši sud poništi presudu, i sve to može ići do apelacije Ustavnom sudu.

"Generalno, mogu da kažem, po mom mišljenju, da utiče na jedan opšti ambijent u smislu postojanja bolje pravne sigurnosti, a onda posljedično i na potencijalne investitore i na sve ostale elemente koji iz toga proizlaze”, rekao je pravnik Željko Bubić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik