Sumnjivi ugovori teški 203 miliona

Bez autora
May 30 2018

U BiH je lani bez objavljivanja obavještenja o nabavci zaključeno više od 1.500 ugovora iz oblasti javnih nabavki čija vrijednost premašuje 203 miliona KM, a iz nevladinog sektora upozoravaju da je stanje mnogo gore nego što otkriva zvanična statistika.Agencija za javne nabavke BiH napravila je preliminarni izvještaj o broju i vrsti zaključenih ugovora u prošloj godini, koji bi uskoro trebalo da bude dostavljen Savjetu ministara BiH. Rezultati pokazuju da je, kao i ranijih godina, visok udio netransparentnih ugovora, odnosno onih koji su zaključeni bez objave obavještenja o nabavci. Dobar dio ugovornih organa u BiH, od institucija do lokalnih zajednica, dio su sistema čije poslove prati Agencija za javne nabavke, ali je još mnogo onih koji svoje poslove ne prijavljuju.

Sumnjivi ugovori teški 203 milionaU BiH je lani bez objavljivanja obavještenja o nabavci zaključeno više od 1.500 ugovora iz oblasti javnih nabavki čija vrijednost premašuje 203 miliona KM, a iz nevladinog sektora upozoravaju da je stanje mnogo gore nego što otkriva zvanična statistika.

Agencija za javne nabavke BiH napravila je preliminarni izvještaj o broju i vrsti zaključenih ugovora u prošloj godini, koji bi uskoro trebalo da bude dostavljen Savjetu ministara BiH. Rezultati pokazuju da je, kao i ranijih godina, visok udio netransparentnih ugovora, odnosno onih koji su zaključeni bez objave obavještenja o nabavci.

Dobar dio ugovornih organa u BiH, od institucija do lokalnih zajednica, dio su sistema čije poslove prati Agencija za javne nabavke, ali je još mnogo onih koji svoje poslove ne prijavljuju.

Prvi presjek koji je napravila Agencija za javne nabavke pokazao je da ukupna vrijednost svih zaključenih ugovora u BiH premašuje 2,199 milijarde KM, što je manje za 183 miliona u odnosu na 2016. godinu. Ukupno je dodijeljeno 171.796 ugovora i njihov broj je na godišnjem nivou povećan za oko 19.000.

Vrijednost dodijeljenih ugovora u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci, koji je najnetransparentniji, iznosila je 203,33 miliona KM.

- To je 9,25 odsto od svih dodijeljenih ugovora u prošloj godini, a zaključena su 1.732 takva ugovora. Taj iznos je manji za 55,18 miliona u odnosu na godinu ranije - kazao je vršilac dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

U nevladinom sektoru, koji drži pod lupom oblast javnih nabavki i ugovore koje zaključuje javni sektor, smatraju da su nepotpuni podaci koje je objavila Agencija za javne nabavke BiH. Tehnički sekretar Udruženja građana “Tender” iz Banjaluke Igor Vukajlović kaže da podaci koje je za 2017. godinu prezentovala Agencija za javne nabavke ne bi bili toliko loši da su istiniti. Tvrdi da, prema njihovim analizama i podacima, vrijednost ukupnih javnih nabavki u BiH prelazi četiri milijarde maraka.

- Podaci Agencije za javne nabavke predstavljaju tačan zbir netačnih podataka jer je jasno da nisu svi ugovorni organi u njihovim evidencijama, dok sa druge strane ima mnogo onih koji ne dostavljaju sve podatke. To se posebno odnosi na pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci kao i na direktne sporazume do 6.000 maraka. Ako uzmemo u obzir manje ugovorne organe, sa budžetima za nabavke do 50.000 KM, rijetko ko objavljuje neki direktni sporazum. To je ogroman problem - rekao je Vukajlović.

Agencija za javne nabavke prečešljala je ugovore o nabavkama koji su zaključeni prošle godine, a analiza je pokazala da ugovorni organi mahom ponavljaju iste greške i pravdaju ih istim izgovorima. U vrhu tih izgovora su nepravovremeno pokrenuta procedura, žalbeni postupak, premosnica do sprovođenja novog postupka i hitnost koja ne ispunjava uslove koji su propisani zakonom.

Izmjene zakona

Radna grupa za izradu nacrta izmjena Zakona o javnim nabavkama uskoro bi trebalo da uputi tekst tog dokumenta. U Agenciji za javne nabavke nisu mogli da kažu da li će prijedlozi radne grupe biti usvojeni u predloženom ili izmijenjenom obliku, ali da svi idu u pravcu smanjenja mogućnosti tehničkih grešaka i povećanja transparentnosti i podizanju cijelog sistema na viši nivo.

- Svaki prijedlog je prihvatljiv ako će unaprijediti sistem javnih nabavki - kazao je Đenan Salčin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik