Svjetska banka očekuje ekonomski rast u BiH od 3,2 posto

Bez autora
Apr 11 2018

Očekivani ekonomski rast za BiH za 2018. godinu iznosi 3,2 procentna poena, kazala je Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke u BiH, na prezentaciji 13. ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan.Također, očekujemo da da će se nastaviti proces implementacije Reformske agende, jer postoji potencijal za ekonomski rast ali samo i isključivo ako se nastavi s reformskim procesima, istakla je Hlivnjak, dodajući da bi najveći problem mogli biti nadolezeći izbori i skretanje sa kursa reformi.

Svjetska banka očekuje ekonomski rast u BiH od 3,2 postoOčekivani ekonomski rast za BiH za 2018. godinu iznosi 3,2 procentna poena, kazala je Sandra Hlivnjak, ekonomista Svjetske banke u BiH, na prezentaciji 13. ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan.

- Također, očekujemo da da će se nastaviti proces implementacije Reformske agende, jer postoji potencijal za ekonomski rast ali samo i isključivo ako se nastavi s reformskim procesima, istakla je Hlivnjak, dodajući da bi najveći problem mogli biti nadolezeći izbori i skretanje sa kursa reformi.

Kako je navedeno uz procijenjeni ekonomski rast od tri procenta u 2017. BiH je zadržala stabilan rast u posljednje tri godine.

- Očekuje se da će se taj trend nastaviti i u 2018. i ubrzati u srednjoročnom periodu, kako strukturalne reforme počnu davati rezultate i povećaju se investicije u infrastrukturu. Međutim, iako ekonomija kontinuirano raste, ne prati je otvaranje radnih mjesta, te nezaposlenost nastavlja da bude hronični problem bh. ekonomije, istakla je Hlivnjak.

Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke za BiH, kazao je ovom prilikom kako Svjetska banka u BiH učestvuje u projektu zapošljavanja koji bi u naredne 2-3 godine trebao rezultirati sa 30.000 novih radnih mjesta.

Također, kako stoji u Izvještaju kao rezultat planiranog povećanja javnih investicija, fiskalno stanje bi se moglo pogoršati u srednjoročnom periodu ako bi došlo do odgađanja reformi usmjerenih na smanjenje velikih izdataka na plate u javnom sektoru i unapređenje javnih prihoda.

- Kada su u pitanju sve zemlje zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija), rast je u 2017. smanjen uprkos otvaranju 190.000 radnih mjesta u prvih devet mjeseci 2017, kazala je Linda Van Gelder regionalna direktorica Svjetske banke za zapdni Balkan prezentirajući podatke za region, dodajući kako je neophodno ubrzati proces otvaranja radnih mjesta.

Za povećanje otvaranja radnih mjesta i održiv rast u srednjeročnom periodu izvještaj navodi potrebu za odlučnim strukturalnim reformama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik