Usvojen budžet Federacije BiH od 5 milijardi maraka

Bez autora
Dec 18 2019

Nakon pauze od skoro sat i po, nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Na redu je glasanje o predloženim amandmanima na prijedlog budžeta FBiH za 2020. godinu. Zastupnici su predložili nekoliko desetina amandmana. Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić kazao je da su svi oni koji su predložili amandmane, doživjeli poniženje od Vlade. Obrazloženje Vlade je da su tehnički neispravni. Zamolio bih Vladu da nas ne pravi budalama, kazao je Karajbić. Još traje glasanje o predloženim amandmanima. Zastupnici do sada nisu prihvatili nijedan. Čak je odbijen i amandman kojim se sa 100.000 KM iz budžeta Federacije za 2020. godinu pomaže rad Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Usvojen budžet Federacije BiH od 5 milijardi marakaNakon pauze od skoro sat i po, nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Na redu je glasanje o predloženim amandmanima na prijedlog budžeta FBiH za 2020. godinu.

Zastupnici su predložili nekoliko desetina amandmana.

Zastupnik SDP-a Elvir Karajbić kazao je da su svi oni koji su predložili amandmane, doživjeli poniženje od Vlade.

- Obrazloženje Vlade je da su tehnički neispravni. Zamolio bih Vladu da nas ne pravi budalama - kazao je Karajbić.

Još traje glasanje o predloženim amandmanima. Zastupnici do sada nisu prihvatili nijedan. Čak je odbijen i amandman kojim se sa 100.000 KM iz budžeta Federacije za 2020. godinu pomaže rad Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Nakon izjašnjenja o amandmanima, u okviru kojih su prihvaćeni amandmani klubova zastupnika SDA, SBB-a, DF-a i GS-a, sa 54 glasa za, dva suzdržana i 21 protiv usvojen je budžet Federacije BiH u iznosu od skoro pet milijardi maraka.

Amandmani zastupnika SDA, SBB-a DF-a i GS-a postao je sastavni dio budžeta, a tiče se uvećanja transfera za Preporod, Prosvjetu, Napredak i Labenevolenciju u iznosu od 600. 000 KM, dok je Fondaciji za kinematografiju budžet povećan na četiri miliona maraka.    

U nastavku sjednice, koja se završila, zastupnici su usvojili i Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje, kao i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović na kraju današnje sjednice najavio je za januar 2020. godine čak tri sjednice, jednu redovnu i dvije tematske, o energetici i zdravstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik