Zlatni Grapos Metalnoj industriji Kovan Gračanica

Bez autora
Apr 29 2018

Petodnevna privredna manifestacija Međunarodni sajam obrta i poduzetništva GraposExpo 2018. ostvarila je cilj. Osim što se sajam održao na novoj lokaciji, prvi put u poslovnoj zoni Fering Gračanica na 6000 kvadrata zatvorenog i 22.000 kvadrata otvorenog prostora, uz učešće 332 izlagača iz BiH i šest zemalja EU i okruženja, sajam je iznjedrio brojne poslovne ugovore, nova zapošljavanja, nove ideje i razmjene iskustava privrednika regije. Sajam je ujedno i odaslao poruku vlastima ove zemlje da se politika ne treba miješati u biznis, već treba da mu omogući bolji ambijent, podsticaj i olakša razvoj, čime bi se ova zemlja izdigla iz letargije, zaustavio odlazak mladih i omogućio im posao kod kuće uz pristojne plaće. Na sajmu se čulo da su privrednici najveće patriote ove zemlje jer najviše ulažu u državu i vode računa o njenom razvoju.

Zlatni Grapos Metalnoj industriji Kovan GračanicaPetodnevna privredna manifestacija Međunarodni sajam obrta i poduzetništva GraposExpo 2018. ostvarila je cilj.

Osim što se sajam održao na novoj lokaciji, prvi put u poslovnoj zoni Fering Gračanica na 6000 kvadrata zatvorenog i 22.000 kvadrata otvorenog prostora, uz učešće 332 izlagača iz BiH i šest zemalja EU i okruženja gdje će se i u narednom periodu održavati, sajam je iznjedrio brojne poslovne ugovore, nova zapošljavanja, nove ideje i razmjene iskustava privrednika regije, ali i odaslao poruku vlastima ove zemlje da se politika ne treba miješati u biznis, već treba da mu omogući bolji ambijent, podsticaj i olakša razvoj, čime bi se ova zemlja izdigla iz letargije, zaustavio odlazak mladih i omogućio im posao kod kuće uz pristojne plaće.

Na sajmu se čulo da su privrednici (poslodavci i obrnici) najveće patriote ove zemlje jer najviše ulažu u državu i vode računa o njenom razvoju.

Da li im se to vraća, upitno je, jer su nad privredom brojni okovi i nameti, a samo parafiskalnih nameta po raznim osnovama u ovoj zemlji registrovano je više od tri hiljade.

Preduzeća ne mogu i ne trebaju biti socijalne ustanove koje trebaju da rade ono što institucije sistema ne mogu. Upravo sajamske smotre poput GraposExpo-a su prilika da se pokažu poduzetnička snaga i znanje, te ukaže na to da se zajedno može puno toga postići.

Uručujući ovogodišnja sajamska priznanja Općinski načelnik Nusret Helić je kazao da je Gračanički sajam postao i ostaće poslovno-turističko privredni brend i Gračanice i TK-a, ali i Bosne i Hercegovine. Zahvalio se svim učesnicima i izlagačima na sajmu uz poziv da se i iduće godine, na Desetom jubilarnom GraposExpu sretnu istim povodom na istom mjestu.

Sajamska priznanja

Žiri u sastavu Edina Selesković, predsjednica, te članovi Jasmin Duraković i Davor Sučić ocjenjivali su izlagače u nekoliko kategorija, od korištenja štandova, preko promocija, pa do originalnosti sajamske ponude proizvoda i kompanija.

Predsjednica žirija je kazala da se i u ovoj natjecateljskoj formi ove godine pokazao vidni napredak na svim štandovima, a bilo ih je 124.Žiri je nakon uvida u ponude odlučio da se u kategoriji originalnosti prezentacije nagrade dodijele firmama Lovic&Co, BH-Motors, te Udruženju žena Gračanica.

Nagrada za životno djelo je pripala vlasniku i direktoru putničke agencije Elke-Tours. Nagrade je uručio direktor sajma Nedžad Nuhanović, dok je načelnik Nusret Helić uručio bronzani Grapos firmi Hajrić Prom, srebreni Hrvatskoj obrtničkoj komori, te najveće priznanje zlatni Grapos Gračaničkoj metalnoj industriji Kovan.

U zabavnom dijelu programa učestvovala je Plesna grupa Plamingo Gračanica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik