Dinarski krediti za veću potrošnju

Bez autora
May 13 2010

Službeni glasnik objavio je odluku Narodne banke o olakšicama građana pri novom zaduživanju, čime se otvara mogućnost postepenog prelaska sa kreditnog zaduživanja s deviznom klauzulom na zaduživanje u dinarima i "deevroizacije" naše ekonomije. To bi trebalo da podstakne građane da više troše. Trgovinama bi pomoglo da ožive promet, državi da ubira veće poreze od potrošnje, a bankama novi biznis, jer se očekuje veliki talas refinansiranja kredita na novim dinarskim osnovama. Kursne razlike koje su u poslednjih godinu i po dana devalvirale dinar prema evru za četvrtinu, pored štete uvoznicima, gotovo milionima potencijalnih korisnika kredita oduzela je kreditnu sposobnost.

Dinarski krediti za veću potrošnjuNestabilan dinar u poslednjih godinu i po dana milionima potencijalnih korisnika kredita oduzeo kreditnu sposobnost.

Odluka NBS, kojom će kreditno zaduživanje sa deviznom klauzulom preći u dinarsko, trebalo bi da podstakne građane da više troše.

Službeni glasnik objavio je odluku Narodne banke o olakšicama građana pri novom zaduživanju, čime se otvara mogućnost postepenog prelaska sa kreditnog zaduživanja s deviznom klauzulom na zaduživanje u dinarima i "deevroizacije" naše ekonomije.

To bi trebalo da podstakne građane da više troše. Trgovinama bi pomoglo da ožive promet, državi da ubira veće poreze od potrošnje, a bankama novi biznis, jer se očekuje veliki talas refinansiranja kredita na novim dinarskim osnovama.

Kursne razlike koje su u poslednjih godinu i po dana devalvirale dinar prema evru za četvrtinu, pored štete uvoznicima, gotovo milionima potencijalnih korisnika kredita oduzela je kreditnu sposobnost.

Novi propisi su omogućili i Ani Cigić da refinansira kredit jer je povećan limit za zaduženje sa trideset na četrdeset odsto zarade za gotovinske, odnosno sa 50 na 60 odsto na stambene kredite.

"Ja već imam jedan potrošački kredit i novi limit na zaduženje iskoristiću da refinasiram stari kredit i uzmem novi na dinarskoj osnovi", rekla je klijent banke Ana Cigić.

U portalu "Vibilia" kažu da će građani izraziti veću tražnju za kreditima, a banke dobiti veći prostor za njihovu prođu.

"Bankama i građanima na raspolaganju nove 43 milijarde dinara za kreditiranje jer je toliko oslobađanje stega od 10 odsto na zadužnost od 430 milijardi dinara. Od te sume polovina novca plasirana je u stambene kredite", Vlado Vujisić iz portala "Vibilia".

Pozitivne reakcije banaka

Bankari na nove granice za zaduživanje gledaju pozitivno, mada kažu da ih Narodna banka nije konsultovala, posebno kada je u pitanju zaduživanje sa zaradama vezanim za evro.Takve zarade su zbog bonusa poslovna tajna uz ostale nedorčenosti.

"Ako pogledate, oni jemci sa primanjima sa deviznom klauzulom mogu da se zaduže za stambene kredite do 60 odsto zarade. Ako budu još i jemci do 40 odsto opterećenje plate, što je dozvoljeno, njima usled obustva može da se mesečno odbija cela plata", rekao je direktor "Folks banke" Petar Grujić.

Banke se od rizika ipak dobro obezbeđuju, pa se na ime garancije za subvencionisani gotovinski kredit, osim redovne zarade i visine rate do 40 odsto, traži i venčani list supružnika.

Za stambene kredite uz novih 60 odsto opterećenja zarade za rate traži se hipoteka na stan veća od visine kredita kao i životno osiguranje na koji možete dobiti nešto nižu kamatu na kredit za pola odsto.

"Vi imate situaciju da, iako je stan garantovan hipotekom, vlasnik doživi nesreću. U tom slučaju imate humani oblik, da banka naplaćuje svoje osiguranje, a porodica nastavi da živi u tom stanu", rekao je Saša Mikić iz "Grave osiguranja".

Za nove veće granice za zaduživanje ekonomisti kažu da ne predstavljau opasnost iako se za razliku od Grčke, gde se smanjuju zarade i potrošnja, ovde privredni rast pospešuje većom potrošnjom.

"Ovo je samo okidač za oživljavanje privrednog rasta koji može da pomogne ali na kratak rok. Za održivi veći rast neophodne su nove izvozno orijntisane investicije", rekao je prof. Vladimir Krulj sa Fakulteta za ekonomiju i finansije.

Za zaključke uticaja mera Narodne banke treba sačekati neko vreme, ali dovoljno jeda banke mogu da nadju interes u velikoj konverziji kredita sa devinom klauzulom u dinarske i jer samo za obradu kreditnog zahteva mogu da zarade bar jedan odsto što će im biti novi posao najmanje narednih godinu dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik