Mali puno kasne sa otplatom

Bez autora
May 23 2010

Kašnjenje klijenata u otplati uzetih kredita na nivou celog bankarskog sektora uvećalo se tri puta u poslednje tri godine i trenutno iznosi 12 odsto. Realna procena situacije pokazuje da će mala i srednja preduzeća imati problem sa nelikvidnošću, jer su sve veći zahtevi za reprogram kredita. Kod Procredit banke kašnjenje u otplati kredita svega je dva odsto, a najveći broj takvih dužnika je među MSP. Broj restrukturiranih kredita u 2009. godini povećan je u ukupnom plasmanu sa 0,1 na sedam odsto. To je učinjeno kod firmi čije poslovanje jeste otežano, ali je banka procenila da imaju perspektivu. Anketa koju je sprovela ta banka pokazuje da preduzeća u 2010. godini očekuju opštu nelikvidnost u 50 odsto slučajeva. Pad prihoda i prodaje očekuje njih 15 odsto, a 35 odsto procenjuje da će uticaj monopola i birokratizacije uticati na pad poslovanja. Trenutno nema velikog interesovanja za investicione kredite, a u ovom momentu najtraženiji su subvencionisani krediti za održavanje likvidnosti i krediti za obrtna sredstva.

Mali puno kasne sa otplatomKašnjenje klijenata u otplati uzetih kredita na nivou celog bankarskog sektora uvećalo se tri puta u poslednje tri godine i trenutno iznosi 12 odsto, izjavio je u nedelju direktor Sektora za rizik “Prokredit” banke Željko Petrović.

Govoreći na seminaru “Izazovi i perspektive razvoja malih i srednjih preduzeća u Srbiji”, koji je na Paliću organizovala “Prokredit” banka, on je upozorio da realna procena situacije pokazuje da će mala i srednja preduzeća imati problem sa nelikvidnošću, jer su sve veći zahtevi za reprogram kredita.

Petrović je ukazao da je kod te banke kašnjenje u otplati kredita svega dva odsto, a najveći broj takvih dužnika je među MSP.

Ističući da je u broj restrukturiranih kredita u 2009. godini povećan u ukupnom plasmanu sa 0,1 na sedam odsto, Petrović je dodao da je to učinjeno kod firmi čije poslovanje jeste otežano, ali je banka procenila da imaju perspektivu.

Prema njegovim rečima, anketa koju je sprovela ta banka pokazuje da preduzeća u 2010. godini očekuju opštu nelikvidnost u 50 odsto slučajeva. Pad prihoda i prodaje očekuje njih 15 odsto, a 35 odsto procenjuje da će uticaj monopola i birokratizacije uticati na pad poslovanja.

Predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke Svetlana Tolmačeva navela je da trenutno nema velikog interesovanja za investicione kredite, kao i da su u ovom momentu najtraženiji subvencionisani krediti za održavanje likvidnosti i krediti za obrtna sredstva.

Tope se svakodnevno

I pored dobre želje banke da uvede dugoročne investicione kredite, za šta preduzeća pokazuju interesovanje, to trenutno nije moguće, jer su, kako ukazuje Svetlana Tolmačev, dinarski izvori banke za finansiranje ograničeni.

- Jedini izvori su nam kapital banke i sredstva na tekućim računima klijenata, koja se svakim danom smanjuju - rekla je Tolmačeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik