Pripremite se za 3D internet

Bez autora
May 19 2010

Kompanija Intel je na nedavno održanom forumu u Briselu predstavila istraživačke projekte i prilično jasno stavila do znanja u kom pravcu ide tehnologija. Light peak, cloud computer i 3D internet su samo neke od stvari koje smo izdvojili za vas. Pa da krenemo redom. Light Peak tehnologija predstavlja optički prenos podataka, koji za sada radi na brzinama od 10 Gb/s u oba pravca. Ovaj izum bi trebalo da zameni USB standard (u bilo kojoj varijanti) i DisplayPort i HDMI. Zahvaljujući malom prototipskom čipu površine svega 12 četvornih milimetara, koji će se kasnije još smanjiti, Light Peak na Intelovim prototipskim prenosnicima deli port sa USB-om. Demonstracijski prenosnik je preko ovoga interfejsa ponovio trik od prošlog meseca i slao je na monitor koji mu je bio pridružen sa dva HD videa istovremeno, bez ikakvog trzanja i zastajkivanja. Ipak, kako monitor nema vlastiti dekoder koji bi svetlosne signale pretvorio u elektronske, bili su neophodni dekoderi da bi čitav proces uspeo...

Pripremite se za 3D internetKompanija Intel je na nedavno održanom forumu u Briselu predstavila istraživačke projekte i prilično jasno stavila do znanja u kom pravcu ide tehnologija.

Light peak, cloud computer i 3D internet su samo neke od stvari koje smo izdvojili za vas. Pa da krenemo redom.

Light Peak

Light Peak tehnologija predstavlja optički prenos podataka, koji za sada radi na brzinama od 10 Gb/s u oba pravca. Ovaj izum bi trebalo da zameni USB standard (u bilo kojoj varijanti) i DisplayPort i HDMI.

Zahvaljujući malom prototipskom čipu površine svega 12 četvornih milimetara, koji će se kasnije još smanjiti, Light Peak na Intelovim prototipskim prenosnicima deli port sa USB-om. Demonstracijski prenosnik je preko ovoga interfejsa ponovio trik od prošlog meseca i slao je na monitor koji mu je bio pridružen sa dva HD videa istovremeno, bez ikakvog trzanja i zastajkivanja. Ipak, kako monitor nema vlastiti dekoder koji bi svetlosne signale pretvorio u elektronske, bili su neophodni dekoderi da bi čitav proces uspeo. Ipak, ukoliko standard zaživi, dekoderi daleko manjih dimenzija biće standardni deo monitora i televizora.

Ono što je najvažnije za Light Peak jeste da je trenutna propusnost od 10 Gb/s donja granica, ali prema rečima Džastina Ratnera, koji u Intelu radi kao šef odseka za razvojne tehnologije, Light Peak bi uskoro trebalo da „dramatično poveća propusnost“ jer je sama propusnost optičkog kabla takva da gotovo nema (praktičnih) granica.

Dakle, očekujte Light Peak u brzinama 10, 100 pa i 1.000 puta većima od ove...

3D internet

3D internet će svakako promeniti pogled na čitav naš svet. Svi napori na razvijanju trodimenzionalnih mrežnih aplikacija stručnjaka kompanije Intel se sada preusmeravaju na kvalitet 3D prikaza, kao i na funkcionalnost aplikacija.

„Verovatno je da internet nikada neće potpuno preći u 3D format, ali kreiranje trodimenzionalnog okruženja dostupnog svima moguće je za oko pet godina“, kažu stručnjaci ove kompanije. „Ostaje nam da sačekamo i vidimo, ali sigurno je da ljudi žele da neke vrste interakcija ostanu dvodimenzionalne, kao na primer čitanje teksta. Ono što ćemo raditi u tri dimenzije će biti stvari koje danas uopšte i ne radimo na internetu, zato što nisu izvodljive, objasnili su ovi stručnjaci“.

Intel AVX

Intel AVX ubrzaće trendove uvođenja procesa u kojima se koriste vrednosti s pomičnim zarezom u aplikacije opšte namene, npr. one za obradu slika, video i audio zapisa, kao i u inženjerske aplikacije, uključujući 3D modeliranje i analizu, naučne simulacije i finansijske analize. Sandy Bridge će i dalje podržavati instrukcije Intel AES New Instructions (Intel AES-NI), skup od sedam programskih instrukcija kojima se ubrzava šifrovanje i dešifrovanje podataka. U Sandy Bridge biće ugrađena i Intelova grafička jezgra šeste generacije kao i opcije ubrzanja za programsku opremu u kojoj se koriste vrednosti s pomičnim zarezom, programi za obradu video zapisa i oni u kojima se intenzivno koristi snaga procesora, što je najčešće slučaj u multimedijskim aplikacijama.

Smart TV

Na forumu je spomenuta i nova dimenzija televizije koju omogućava Intel, a koja je nazvana Smart TV i u kojoj će internet biti besprekorno integrisan s televizijskim emisijama, ličnim sadržajem i mogućnostima pretraživanja. U središtu tih najnovijih inovacija je Intelov sistem na čipu (System on Chip, SoC) za elektronske uređaje široke potrošnje. Reč je o procesoru Intel Atom CE4100, koji nudi snažne procesorske performanse, visokokvalitetno dekodiranje HD video i audio zapisa, kao i naprednu grafiku. Procesor CE4100 osmišljen je za elektronske uređaje široke potrošnje kao što su reproduktori Blu-ray diskova i digitalni televizori, na kojima je moguće iskusiti šta znači Smart TV.

Procesor Intel AtomTM

Procesor Intel AtomTM koristi svestran dizajn niske potrošnje energije, što mu daje velik potencijal za niz novih prilika u raznim tržišnim segmentima, od ručnih računara i netbookova do elektronskih uređaja široke potrošnje i ugrađenih aplikacija. Ovaj procesor odlikuje se ultraniskom potrošnjom energije i malim dimenzijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik