Proizvođači delova čekaju posao

Bez autora
May 26 2010

Proizvođači komponenti za auto-industriju obići će narednih meseci centre u Srbiji. Posle sastanka koji je okupio 130 firmi iz ovog sektora ima zainteresovanih za ulaganje u Srbiju. Italijanski “Manjeti Mareli”, sa kojom je u utorak potpisan sporazum, prva je kompanija koja je iskoristila dodatna podsticajna sredstva koja nudi država. Za investicije “teže” od 50 miliona evra, koje će uposliti više od 300 radnika, država daje podsticaj vredan do 20 odsto ulaganja. Postoji interesovanje firmi koje prave autodelove za pokretanje proizvodnje u Srbiji. Reč je o firmama koje nisu zainteresovane samo za Kragujevac, jer ne moraju da budu blizu fabrike automobila. Njima odgovaraju i gradovi poput Niša, Zaječara. Ti gradovi imaju i potencijal dodatne stimulacije do 10.000 evra po novom radnom mestu.

Proizvođači delova čekaju posaoProizvođači komponenti za auto-industriju obići će narednih meseci centre u Srbiji.

Posle sastanka koji je okupio 130 firmi iz ovog sektora, kako kažu u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ima zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Italijanski “Manjeti Mareli”, sa kojom je u utorak potpisan sporazum, prva je kompanija koja je iskoristila dodatna podsticajna sredstva koja nudi država. Za investicije “teže” od 50 miliona evra, koje će uposliti više od 300 radnika, država daje podsticaj vredan do 20 odsto ulaganja.

- Postoji interesovanje firmi koje prave autodelove za pokretanje proizvodnje u Srbiji - kaže Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije.

- Reč je o firmama koje nisu zainteresovane samo za Kragujevac, jer ne moraju da budu blizu fabrike automobila. Njima odgovaraju i gradovi poput Niša, Zaječara. Ti gradovi imaju i potencijal dodatne stimulacije do 10.000 evra po novom radnom mestu. Razgovarali smo i neki će u narednom periodu obići ove industrijske gradove.

Do Fonda za razvoj, kako kaže Ćirić, već je stiglo i nekoliko zahteva za kredite namenjene oživljavanju proizvodnje u nerazvijenim opštinama Srbije. Siguran korisnik tih sredstava biće i “Simpo” koji je pokrenuo proizvodnju u kuršumlijskom “Kopaoniku”.

Među stranim kompanijama koje su rešile da podignu pogone u Srbiji je i nemačka firma “Falke”. Oni su izbrali da investiraju u Leskovac. U grad koji se ne može pohvaliti velikom zaposlenošću. Na evidenciji nezaposlenih je više od 30 odsto ljudi. “Jura” iz Južne Koreje se opredelila za Raču. Za skoro tri miliona evra su kupili fabriku “Zastava elektro”. Do kraja godine će u proizvodnju uložiti osam miliona evra i zaposliti 1.000 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik