Subvencije samo perspektivnim kompanijama

Bez autora
May 18 2010

Jug Srbije nema perspektivu daljeg razvoja bez oporavka kompanija kao što su Jumko i Simpo. Posustajanje velikih privrednih sistema opasno po celu državu, a neophodno je i usaglašavanje cena proizvoda sa konkurencijom. Jumko ima budućnost, a već su usvojili i poseban način proizvodnje štofova za uniforme za našu vojsku. Ta kompanija ima šanse za opstanak, a država ima potrebu za jednim delom njenog proizvodnog programa. Ovde ima problema, ali Jumko dugo nije radio, a konkurencija na tržištu tekstila je veoma ozbiljna. Ipak, veruje se da uz angažovanje svih Jumko može da poveća svoje kapacitete. Niko neće moći da računa na beskonačno subvencionisanje. Pomoć države može biti opravdana ako obezbeđuje perspektivu, ali ako je to nikad prekinuta priča, onda je to nemoguće zato što mora da se odvaja od nekih drugih ljudi.

Subvencije samo perspektivnim kompanijamaJug Srbije nema perspektivu daljeg razvoja bez oporavka kompanija kao što su Jumko i Simpo, ocenio je tokom jučerašnje posete predsednik Srbije Boris Tadić.

On je rekao da je posustajanje velikih privrednih sistema opasno po celu državu i naglasio da je neophodno i „usaglašavanje cena proizvoda sa konkurencijom“.

- Ne želim da prekoračujem svoja ovlašćenja, ali mislim da Jumko ima budućnost, a čujem da su već usvojili i poseban način proizvodnje štofova za uniforme za našu vojsku - rekao je Tadić. On nije precizno odgovorio na pitanje da li Jumko može biti firma koja će se baviti namenskom proizvodnjom, ali je rekao da ta kompanija ima šanse za opstanak, kao i da država ima potrebu za jednim delom njenog proizvodnog programa.

- Ovde ima problema, ali Jumko dugo nije radio, a konkurencija na tržištu tekstila je veoma ozbiljna. Ipak, ja verujem da uz angažovanje svih Jumko može da poveća svoje kapacitete - precizirao je Tadić i poručio da niko neće moći da računa na beskonačno subvencionisanje.

„Pomoć države može biti opravdana ako obezbeđuje perspektivu, ali ako je to nikad prekinuta priča, onda je to nemoguće zato što moramo da odvajamo od nekih drugih ljudi. Nemoguće je da neko radi da bi neko drugi primao neku vrstu socijalne pomoći umesto da zarađuje svoju platu- izjavio je Tadić tokom boravka Kompaniji Pamučni kobinat Jumko u Vranju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik