Industrijska proizvodnja u avgustu međugodišnje veća za 0,9 odsto

Bez autora
Oct 01 2024

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2024. godine zabeležila je međugodišnji rast od 0,9 odsto.

Kako se navod u saopštenju NBSi, taj rast je vođen rastom u sektoru prerađivačke industrije od pet odsto međugodišnje, dok je pad zabeležen u sektorima rudarstva od takođe pet odato međugodišnje i energetike koja je bila u minusu 16,4 odsto međugodišnje što je u najvećoj meri posledica smanjene proizvodnje iz hidroelektrana u uslovima nepovoljnih hidrometeoroloških uslova.

U okviru prerađivačke industrije rast je zabeležen u 12 od 24 grane, a najveći doprinos rastu potekao je od proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda, zatim od proizvodnje metalnih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, kao i od proizvodnje mašina i opreme.

Prema podacima NBS, posmatrano u periodu januar - avgust ove godine, industrijska proizvodnja je zabeležila međugodišnji rast od 2,6 odsto i on je vođen rastom sektora prerađivačke industrije (4,1 odsto) i rudarstva (7,8 odsto), dok je u sektoru energetike zabeležen pad (- 7,2 odsto).

Centralna banka navodi i da je promet u trgovini na malo u avgustu 2024, u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležio realni rast od 5,3 odsto, dok je realni rast u periodu januar - avgust iznosio 7,1 odsto međugodišnje.

Ukupan broj dolazaka turista u avgustu viši je bio za dva odsto međugodišnje, a ukupan broj noćenja turista niži za 5,2 odsto.

NBS dodaje i da je u periodu januar - avgust 2024, ukupan broj dolazaka turista bio viši za 7,3 odasto, a broj noćenja turista veći za 3,4 odsto nego u istom periodu prethodne godine.

Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS, robni izvoz je u avgustu ostvario međugodišnji rast od 0,4 odsto, a robni uvoz međugodišnji rast od 13,1 odsto.

U okviru robnog izvoza, kako navodi NBS, nastavljen je rast izvoza prerađivačke industrije i poljoprivrednih proizvoda, dok je smanjen izvoz električne energije.

Rast robnog uvoza vođen je uvozom kapitalnih proizvoda i oporavkom uvoza energenata, pre svega sirove nafte i električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik