Inflacija u eurozoni oslabila, Hrvatska i dalje pri vrhu

Bez autora
Oct 02 2024

Inflacija u eurozoni oslabila je u rujnu na 1,8 posto, zakočena oštrim padom cijena energije, a Hrvatska je ravnomjernim rastom potrošačkih cijena zadržala mjesto u skupini zemalja znatno iznad europskog prosjeka, procjenjuje Eurostat.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) spustila se tako u prvom mjesecu jeseni ispod razine koju cilja Europska središnja banka (ECB), definirajući stabilnost cijena stopom inflacije od dva posto.

U kolovozu cijene porasle 2,2 posto

Usporavanje inflacije odražava oštar pad cijena energije, za 6,0 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan. U kolovozu bile su na godišnjoj razini niže za tri posto.

Svježa hrana poskupjela je za 1,5 posto, snažnije nego na kraju ljeta. Najviše su i u rujnu porasle cijene usluga, za 4,0 posto, tek neznatno blaže nego u kolovozu.

Kada se isključe energija i svježa hrana, cijene su prvom mjesecu jeseni bile više za 2,7 posto nego lani, signalizirajući tek neznatno blaža poskupljenja nego na kraju ljeta.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene mjerene HICP-om pale su u rujnu za 0,1 posto. U kolovozu bilježile su isti postotni rast.

Temeljna inflacija pokazuje 0,1-postotni rast cijena u odnosu na kolovoz kada su uvećane za 0,3 posto.

Hrvatska uz Grčku

Najviše su na godišnjoj razini i u rujnu porasle cijene u Belgiji, za 4,5 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Slijedi Nizozemska sa stopom inflacije od 3,3 posto, a blizu je i Estonija s 3,2 posto.

U skupini je i Hrvatska s rastom potrošačkih cijena mjerenih HICP-om u rujnu za 3,0 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Istu stopu rasta bilježile su i u kolovozu.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om pale su u Hrvatskoj prvi puta od početka godine, i to za 0,6 posto, pokazuju izračuni Eurostata. U kolovozu bile su porasle za 0,1 posto.

Grčka je u rujnu bila izjednačena s Hrvatskom po godišnjoj stopi inflacije mjerenoj HICP-om, a blizu je i Slovačka gdje je iznosila 2,9 posto.

Najblaži rast cijena na godišnjoj razini bilježila je u rujnu Irska, za 0,2 posto, izvijestio je Eurostat.

Plenković: Hrana mora doći u realne okvire

- Smatram da je trend pada inflacije jako dobar. Što se tiče pojedinih segmenata, mislim da je itekako važno da i cijene hrane dođu u okvire koji su realni, rekao je premijer Andrej Plenković u Dubrancu pokraj Velike Gorice. Kada je riječ o uslugama i hrani, smatra da se još uvijek osjeti utjecaj turističke sezone.

Upitan za komentar danas objavljene stope inflacije za rujan od 1,6 posto te nastavka rasta cijene hrane, Plenković je rekao da je međugodišnja stopa inflacije u rujnu od 1,6 posto najniža u zadnje tri godine.

DZS: Potrošnja u Hrvatskoj u kolovozu porasla 17. mjesec zaredom

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, u odnosu na rujan 2023. godine u prosjeku bile veće za 1,6 posto, dok su u odnosu na kolovoz u prosjeku veće za 0,3 posto.

Tako je nastavljen trend smanjenja međugodišnje stope inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena, koji je neprekinut od rujna 2023. Rujanska međugodišnja stopa inflacije manja je od kolovoške (1,8), srpanjske (2,2) i lipanjske (2,4 posto.)

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, usluge su na godišnjoj razini u rujnu poskupjele za 6,2 posto, hrana, piće i duhan 3,2 posto, industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije 0,6 posto, dok je cijena energije pala za 7,3 posto.

Porast cijene u odnosu na kolovoz procijenjen je za industrijske neprehrambene proizvodi bez energije, za 2,9 posto te hranu, piće i duhan za 0,2 posto. Istodobno je, prema prvoj procjeni, cijena pala za energiju, za dva posto, te usluga za 0,7 posto.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u rujnu 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. listopada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik