Petrol se rješava svega što nije energetika

Bez autora
May 23 2010

Petrol će prodati sve što ne nije povezano s energetikom, osnovnom djelatnošću tvrtke. Kompanija je opterećena s oko 200 milijuna eura duga i ulaganja koja ne donose prihode niti dividende, ali zbog razgovora s potencijalnim kupcima nije objavio koji dijelovi kompanije su ponuđeni na prodaju. Petrol će povećati svoj vlasnički udjel u Istrabenzu ako uspije prodaja Droge Kolinske. U strategiji razvoja do 2014. postavljen je cilj da se Petrol uvrsti među tri najveća trgovca naftnim derivatima i energentima na tržištima jugoistočne Europe. Na nova tržišta će se širiti samo ako preuzmu jednog od tri najveća trgovca naftom. Za investicije kompanija namjerava u iduće četiri godine izdvojiti 428 milijuna eura iz novčanog toka i ostvarene dobiti. Osim toga Petrolu je odobreno povećanje temeljnog kapitala za 50 posto, iako Svetelšek nije želio reći u kojem bi roku za takvom mjerom posegnuli.

Petrol se rješava svega što nije energetikaPetrol će prodati sve što ne nije povezano s energetikom, osnovnom djelatnošću tvrtke, najavio je prilikom predstavljanja strategije kompanije do 2014. godine predsjednik Uprave Aleksander Svetelšek.

Kompanija je opterećena s oko 200 milijuna eura duga i ulaganja koja ne donose prihode niti dividende, dodao je, ali zbog razgovora s potencijalnim kupcima nije objavio koji dijelovi kompanije su ponuđeni na prodaju.

Svetlešek je najavio da će Petrol povećati svoj vlasnički udjel u Istrabenzu ako uspije prodaja Droge Kolinske. Na novinarsko pitanje planira li preuzimanje Istrabenza (LJSE:PETG), nije odgovorio.
 
- U strategiji razvoja do 2014. postavljen je cilj da se Petrol (LJSE:PETG) uvrsti među tri najveća trgovca naftnim derivatima i energentima na tržištima jugoistočne Europe. Na nova tržišta će se širiti samo ako preuzmu jednog od tri najveća trgovca naftom, rekao je Svetelšek.

Za investicije kompanija namjerava u iduće četiri godine izdvojiti 428 milijuna eura iz novčanog toka i ostvarene dobiti. Osim toga Petrolu je odobreno povećanje temeljnog kapitala za 50 posto, iako Svetelšek nije želio reći u kojem bi roku za takvom mjerom posegnuli.
 
U prvom ovogodišnjem tromjesečju Petrol je poslovao bolje od plana, iako je prodao oko 70 tisuća tona naftnih derivata manje nego u istom lanjskom razdoblju. Manja prodaja posljedica je gospodarske krize, pojasnio je Svetelšek. Iz poslovanja je Petrol ostvario 20,5 milijuna eura dobiti, dok neto dobit iznosi 9 milijuna eura. U istom lanjskom razdoblju Petrol je zabilježio gubitak od 5,6 milijuna eura.
 
Do 2014. u Petrolu žele ostvariti 3,5 milijarde eura čistog prihoda od prodaje, što je za 37 posto više nego što planiraju u ovoj godini. Neto dobit trebala bi porasti za 69 posto, na 43,2 milijuna eura. Najveći rast, od 595 posto, u Petrolu planiraju u prodaji električne energije.
 
Cjelovitu strategiju su pripremili na temelju pretpostavke da će cijena nafte iznositi oko 85 dolara za barel, a članica Uprave Mariča Lah upozorila je da su cijene nafte vrlo nestabilne i da je zbog toga nužno predvidjeti nekoliko mogućih scenarija. Marže bi ostale približno jednake današnjima. Lah je dodala da trenutno traže odgovarajuća skladišta za opskrbu tržišta država nastalih na području bivše Jugoslavije uzduž Jadranske obale, no nije željela otkriti moguće lokacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik