Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta za ovu godinu

Bez autora
Oct 01 2024

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmenu Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je budžet Republike Srbije povećan za 132,5 milijardi dinara i iznosi 2.173 milijarde dinara.

Za rebalans budžeta glasalo je 136 poslanika, protiv je bio 51, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo šest poslanika.

redsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je predloženi rebalans budžeta Srbije za ovu godinu rezultat ekonomskih i fiskalnih pokazatelja  u toku 2024. godine, kojim je povećana projekcija BDP-a za ovu godinu sa 3,5 odsto, na 3,8 odsto.

Vučević je na sednici Skupštine Srbije, sumirajući raspravu o rebalansu budžeta rekao da su zbog toga definisani prihodi i rashodi i predloženo povećanje  budžeta Republike Srbije za ovu godinu za 132,5 milijardi dinara.

Premijer je istakao da budžetski deficit i dalje držimo ispod onog nivoa kako je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), dodavši da nivo javnog duga, po našoj projekciji, neće preći 51,5 odsto od BDP-a, što je više nego dobar rezultat imajući u vidu sve ekonomske trendove u evrozoni.

On je dodao da je inflacija obuzdana i da je projekcija da neće preći 4,7 odsto u ovoj godini, a da je plan da sledeće godine bude ispod četiri odsto, što će se reflektovati i na bolji život i materijalni položaj naših građana.

Vučević je napomenuo da se u Srbiji u ovom trenutku iz kapitalnog budžeta, za koji je izdvojeno dodatnih 111 milijardi dinara i koji iznosi 7,9 BDP, gradi osam novih bolnica u različitim delovima zemlje, šest klinika, tri doma zdravlja, četiri ustanove socijalne zaštite, 22 škole, šest naučnih ustanova i 10 ustanova kulture.

Premijer je ukazao na to da se u zaštitu životne sredine, preko nadležnog ministarstva,  ulaže dodatnih tri milijarde dinara, ali da u okviru ulaganja za te namene, postoji i budžet u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu u iznosu od 10 milijardi dinara za prečistače, uređenje divljih i regionalnih deponija.

On je naglasio da se kapitalni projekti nastavljaju, pre svega, u pogledu izgradnja auto-puteva, brzih pruga i pruga, mostova, kliničkih centara, bolnica, domova zdravlja,  povećanog nivoa ulaganja i izdvajanja za zaštitu životne sredine, za škole i obdaništa, za sportske objekte, za kulturu i za sve ono što čini ambijent i život jednog društva i jedne države.

Vučević je ponovio da je budžet za prosvetu rebalansom povećan za 12 milijardi dinara u odnosu na početni budžet za 2024. godinu, i da je za 8 milijardi dinara veći fond za plate zaposlenih,  budući da imamo preko hiljadu novozaposlenih lica u ovom sektoru, rekao je Vučević.

Premijer je naglasio i da je budžet za odbranu naše države veći za 57,2 milijarde dinara i da je dostigao nivo od 2,5 odsto BDP-a.

On je podvukao da nabavka vojne opreme i naoružanja nije u suprotnosti sa našom proglašenom vojnom neutralnošću,  pošto danas u naoružanju Vojske Srbije imamo opremu i oružje iz različitih država.

Vučević je predočio i da je budžet za poljoprivredu povećan za 18 milijardi dinara i da iznosi rekordnih 136,7 milijardi dinara, a da je za zdravstvo izdvojeno 573,6 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik